Wykonanie
Przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja przygotowałam ciasto w 15 min w automacie do pieczenia
chleba. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Jego zaletą jest to, że bardzo łatwo się je wyrabia a później bardzo łatwo wałkuje. Pierniczki delikatnie rosną dlatego nie należy ich na blasze układać zbyt ciasno.Przechowuję je w metalowej puszce.
Składniki:250g
masła2 szklanki
cukru1 łyżeczka
miodu (ja dałam 1,5)2 opakowania
przyprawy korzennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kg
mąki3/4 szklanki zimnej
wodyZ tych składników zagniatamy szybko ciasto. Ja to tego celu użyłam maszyny do pieczenia
chleba wykorzystując program
Makaron. Oczywiście można ciasto zagniatać ręcznie. Gdy ciasto jest już jednolite zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na noc (ok 12 godzin) do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na części i wałkujemy z niewielką ilością
mąki na ok 0,5 cm. Wycinamy foremkami do pierniczków lub szklanką. Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 min.Po ostudzeniu można je polukrować.Składniki na
lukier:
białko jaja kurzegook 400g
cukru pudrukilka kropli
zapachu rumowego lub
migdałowegoWszystkie składniki delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera lub widelcem aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły a
cukier po roztarciu w palcach nie był wyczuwalny.Lukrowaniem pierniczków w tym roku zajmował się mój mąż za co bardzo mu dziękuję 😀Bardzo dziękuję portalowi zmiksowani.pl za wyróżnienie mojego przepisu.