Wykonanie
Chłodne, coraz ciemniejsze poranki. Jaka jest na nie recepta? Ciasto! Najlepiej jest wstać, gdy wszyscy jeszcze śpią, szybko wymieszać składniki, przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika. Później uzbroić się na chwilę w cierpliwość, by za moment delektować się kawałkiem ciepłego ciasta, najlepiej w towarzystwie kubka
kawy lub
herbaty, najlepiej wskakując jeszcze na trochę do łóżka. Owsiane ciasto porzeczkowa to zdrowa porcja słodkości, przełamana lekko kwaskowatym smakiem
porzeczek, dopełniona aromatem
cynamonu.
Przepis (jedna keksówka):400g
Płatków Owsianych Górskich
Halina100g
mąki pszennej pełnoziarnistej3/4szkl
cukru trzcinowego1 łyżka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2szkl
mleka2 (duże)
jajka1/2szkl
oleju rzepakowego3/4szkl
dżemu porzeczkowego (u mnie: domowy)Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski wsypać
płatki owsiane,
mąkę,
cukier,
cynamon,
imbir,
proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić
jajka, dolać
mleko i
olej, dodać
dżem porzeczkowy, ponownie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę natłuścić. Wypełnić masą na ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.