Wykonanie
Wszystko ostatnio jest z
dynią, więc oczywiście moje ulubione pancakes też muszą być w wersji dyniowej :) Okazało się, że dzięki niej zyskują ciekawy smak i aromat :)
szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonupół łyżeczki
imbirujajkoszklanka puree z dyniszklanka
mleka+
olej roślinny do smażeniaNa patelni rozgrzej niewielką ilość
oleju. Do miski przesiej
mąkę, dodaj
proszek do pieczenia,
cynamon i
imbir. W osobnym naczyniu wymieszaj
jajko,
mleko i puree z dyni. Do suchych składników dodaj składniki mokre. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Wykładaj niewielkie ilości ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 2 minut z każdej strony. Po upieczeniu odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z
syropem klonowym.