Wykonanie
Halloween może i jest już za nami, ale
dyniowy sezon nadal trwa! Razem w moimi małymi kucharzami jakiś czas temu postanowiliśmy ten sezon wykorzystać i przygotowaliśmy wspólnie baaaardzo pyszne,
dyniowe ciasteczka. Z duuużą ilościa
cynamonu, z
rodzynkami, słodkie, jesienne! Sama nie wiem, czy więcej zabawy mielismy w trakcie ich przygotowań, czy już na sam koniec, w trakcie jedzenia. Pójdziecie w nasze ślady?(wszystkie zdjęcia są autorstwa Beaty z Inspiro) :)
Przepis (około 18 sztuk):1 i 1/2szkl
mąki pszennej1/4szkl
cukru trzcinowego3/4szkl
oleju rzepakowego1/4szkl
mleka1 (duże)
jajko1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cynamonu3/4szkl puree z dyni
rodzynkiPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon,
przyprawę do piernika. W drugiej misce roztrzepać
jajko, dodać
olej,
mleko, puree z dyni. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać
rodzynki, dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, delikatnie spłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-30 minut, aż
ciasteczka sie zarumienią. Wyjąć i ostudzić.