Wykonanie
Święta to czas powrotów. Więc ja wracam dzisiaj do Was, po kolejnej dłuższej przerwie. Wcale nie zapomniałam o tym miejscu, po prostu czasami życie tak się układa, że doba jest za krótka. Mam się dobrze, momentami nawet lepiej, niż dobrze, mam nadzieję, że Wy również! Wracam do Was z przedświątecznym przepisem, prostym i szybkim, niezwykle smacznym! Piernikowe muffiny, które skrywają w swoim wnętrzu kawałki
herbatników i
suszoną żurawinę. Idealne na przedświąteczne podjadanie, na świąteczny stół, idealne na prezent pod choinkę dla najbliższych! Jeśli jeszcze nie wiecie, co ostatecznie upiec, ja osobiście polecam Was te pyszne muffinki! Obiecuję, że będziecie zachwyceni ich smakiem! Jeszcze macie czas, jeszcze zdążycie!
Przepis (20 muffinek):2 i 1/2szkl
mąki pszennej3/4szkl
cukru trzcinowego1/4szkl płynnego
miodu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
cynamonu1/2szkl
suszonej żurawiny80g
herbatników1/2szkl
oleju rzepakowego1szkl
mleka2 (duże)
jajka+
cukier puder do posypania muffinPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
cynamon,
przyprawę do piernika,
cukier, oraz
żurawinę.
Herbatniki drobno pokruszyć, dodać do suchych składników. W osobnej misce roztrzepać
jajka, wymieszać z
olejem,
mlekiem i
miodem. Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę nakladać do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffinki wyjąć, ostudzić. Ostudzone muffiny posypać obficie
cukrem pudrem.