Wykonanie
Miękkie, wilgotne w środku, słodkie,
cynamonowe, przełamane słodkim smakiem
porzeczek, pełne kawałków
czekolady i .... chrupiących kawałków
wafli ryżowych! Osobiście nie przepadam za
waflami w wersji
solo, dlatego postanowiłam je jakoś inaczej spożytkować. I tak oto postanowiłam upiec ciasto przy ich wykorzystaniu. Efekt? Jak dla mnie zaskakująco świetny i smaczny! Więc bez względu na to, czy jesteście fanami
wafli ryżowych, czy nie - upieczcie to ciasto, jestem pewna, że Wam posmakuje!
Przepis (jedna keksówka):6
wafli ryżowych Britta1szkl
mąki pszennej1/2szkl
cukru trzcinowego1/4szkl
oleju rzepakowego1/4szkl
dżemu porzeczkowego1/2szkl
mleka1 (duże)
jajko2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia50g
mlecznej czekoladyPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać
mąkę, dodać
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon, połamaną w kostki
czekoladę.
Wafle ryżowe drobno pokruszyć, dodać do suchych składników. W osobnej misce roztrzepać
jajko, dodać
olej i
mleko, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników. Keksówkę natłuścić, nałożyć ciasto, wyróżnić wierzch. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40-50 minut, aż do "suchego patyczka".