Wykonanie
Share the post "Pieczone pączki nadziewane
jabłkami z
syropem klonowym/Baked apple and maple doughnuts"Tłusty czwartek już tuż tuż, proponuję więc delikatne pączki nadziewane
jabłkami duszonymi w
syropie klonowym, w wersji lżejszej, bo pieczonej:). Nie są trudne w wykonaniu i jestem pewna, że wyjdą każdemu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPieczone pączki nadziewane
jabłkami z
syropem klonowym(24 pączki)Składniki na ciasto:5 1/3 szklanki (745 g)
mąki2/3 szklanki + 1 łyżka (145 g)
cukru2 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży (7 g)1 szklanka (240 ml) letniego
mleka +troszkę do posmarowania1/3 szklanki (80 ml) gęstego
jogurtu naturalnego2 duże
jajka, w temperaturze pokojowej2 łyżki (28 g) roztopionego
masłaSkładniki na nadzienie:2
jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w grubą kostkę1/2 szklanki (120 ml)
syropu klonowego1/2 szklanki (100 g)
cukru1/4 szklanki (60 ml)
wodysok z 1
pomarańczysok z 1
cytryny2 laski
cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)Składniki na wykończenie:1/2 szklanki (113 g) roztopionego
masła1 szklanka (200 g)
cukru pudru wymieszanego z 1 łyżeczką mielonego
cynamonuPrzygotowanie:W celu przygotowania ciasta na pączki, w misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj
mąkę,
cukier i
drożdże. W drugiej misce wymieszaj
mleko,
jogurt,
jajka i
masło. Miksując na małych obrotach dolewaj
mleczną mieszankę i miksuj dalej, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto (4-5 minut). Uformuj z ciasta kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta (1-1 1/2 godziny).W celu przygotowania nadzienia wymieszaj wszystkie podane składniki w rondelku i podgrzewaj mieszając na średnim ogniu, do rozpuszczenia się
cukru. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż
jabłka staną się miękkie a sos będzie miał konsystencję gęstego
syropu (około 10 minut). Odstaw
jabłka do ostygnięcia i wyłóż 2 duże blachy papierem do pieczenia.Wyjmij ciasto z miski i uderz je kilka
razy pięścią aby pozbyć się nadmiaru powietrza, połóż na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj na koło o grubości ok. 5 mm. Przy pomocy wycinaczki o średnicy 8 cm lub zwyczajnie szklanki, wytnij 48 kółek. Przełóż połowę kółek na przygotowane blachy do pieczenia (w odległościach 5 cm od siebie) i wyłóż na każde po około łyżeczki nadzienia. Posmaruj brzegi każdego kółka
mlekiem, przykryj resztą okręgów bez nadzienia i dociśnij brzegi tak by były dobrze zespolone. Przytnij ewentualne odstające brzegi, przykryj bawełnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-11/2 godziny.Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Wysmaruj wyrośnięte pączki
mlekiem, włóż do piekarnika i piecz do ładnego zarumienienia (10-13 minut). Po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące, zanurz każdy w roztopionym
maśle i obtocz w cukrze z
cynamonem. Odstaw na kratkę do lekkiego ostygnięcia i podawaj.Smacznego!

English version(24 doughnuts)Ingredients for the dough:5 1/3 cups (745 g) all purpose
flour2/3 cup + 1 tablespoon (145 g) granulated sugar2 1/4 teaspoons (7 g) dried yeast1 cup (240 ml) lukewarm whole milk + a bit extra for brushing1/3 cup (80 ml)
yogurt2 large eggs, room temperature2 tablespoons (28 g) unsalted butter, melted2 apples, cored and coarsely chopped1/2 cup (120 ml) maple
syrup1/2 cup (100 g) granulated sugar1/4 cup (60 ml) waterjuice of 1 orangejuice of 1 lemon2 cinnamon quills (or 1/4 teaspoon ground cinnamon)For assembling:1/2 cup (113 g) unsalted butter, melted1 cup (200 g) granulated sugar combined with 1 teaspoon ground cinnamonPreparation:Combine
flour, sugar and yeast in the bowl of an electric mixer fitted with a dough hook and mix to combine. In another bowl,
whisk together milk,
yogurt, eggs and butter. With motor running, add milk mixture and mix on medium speed until dough is smooth and elastic (4-5 minutes). Form into a ball, place in a lightly oiled bowl, cover with plastic wrap and stand in a warm place until double in size (1-1 1/2 hours).Meanwhile, for apple-maple filling, combine all ingredients in a medium saucepan and stir over medium-high heat until sugar dissolves. Bring to the boil, then cook over medium heat until apple is tender and liquid is
syrupy (about 10 minutes), then cool completely.
Line two large baking sheets with foil.Knock down dough, turn onto a lightly floured work surface and roll to 5 mm thick. Using an 8 cm-diameter cutter, cut 48 rounds from dough. Place half the rounds 5 cm apart on the prepared baking sheets and place a heaped teaspoon of apple-maple filling in centre of each. Brush edges with milk, cover with the remaining dough rounds and press to seal edges well.
Trim edges cover with a tea towel and stand in a warm place until risen (1-11/2 hours).Preheat oven to 190°C. Brush doughnuts with milk then bake until bottoms are just golden (10-13 minutes). While the doughnuts are still hot, dip them in the melted butter, toss in the cinnamon sugar and
serve.Enjoy!

Share the post "Pieczone pączki nadziewane
jabłkami z
syropem klonowym/Baked apple and maple doughnuts"



