Wykonanie
Piersi z kurczaka w skorupce z
chipsów kukurydzanych. Bardzo chętnie zjadane na imprezach i nie tylko.Wyglądem przypominają KFC, w smaku pyszne, jednak z sosem jeszcze smaczniejsze. Dzieci wręcz się nimi zajadały, polecam.

SKŁADNIKI :4
filety z kurczaka2 szklanki drobno pokruszonych
chipsów kukurydzanych tortilla1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajkosól,
ostra papryka i
czosnek w proszku do smaku
SOS MUSZTARDOWY :2 łyżki
musztardy sarepskiej2 łyżki
majonezuszczypta
oregano i
bazylii1 łyżka gęstej
śmietanysól,
pieprz do smakuSkładniki sosu dokładnie mieszamy, doprawiamy
przyprawami. Odkładamy do schłodzenia.PRZYGOTOWANIE :
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy. Pokruszone
chipsy przekładamy do miski, do drugiej wbijamy
jajko i roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy
mąkę. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną
oliwy, filety obtaczamy w
mące, następnie w
jajku a na koniec w chipsach. Panierowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folia aluminiową (unikniemy spieczenia
chipsów ) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 *C, pieczemy około 40 minut. Ja pod koniec pieczenia zdjęłam folię aluminiową i pozwoliłam
mięsu lekko się podpiec.Podajemy piersi pokrojone na kawałki lub w całości, polane
sosem musztardowym z dodatkiem frytek i surówką.Przy krojeniu
mięsa, panierka trochę odpada, więc dobrze jest kroić
mięso na większe kawałki.Smacznego.

