Wykonanie

Głupio tak się chwalić od rana, ale to jest, naprawdę, najlepszy kruchy placek jaki
jadłam. Nie wymyśliłam go sama, ale umiejętnie połączyłam dwa przepisy. Kruche ciasto pochodzi z przedostatniego KUKBUKa, a ptasie mleczko z przepisu, na
malinowe ciasto Doroty . Zmniejszyliśmy proporcje pianki, żeby
rabarbar był lepiej wyczuwalny. Wiktor sprawnie przeliczył składniki i zaangażował się w pomoc. Bo
rabarbar uwielbia, bo lepiej sobie radzi z matematyką, bo jest bardziej sprawny fizycznie, a jego nienasycony organizm, kategorycznie domagał się
słodyczy. Betonowy, zastygły mózg ciężarnej, ociężałej nie tylko na umyśle, nie wygra z pędzącymi, szarymi komórkami nastolatka i niecierpliwym spojrzeniem, kiedy po raz kolejny musiałam odpocząć. Ucieranie ciasta, ubijanie piany to niby nie niewolnicza praca, ale warto było trochę ponarzekać, żeby syn przejął inicjatywę. W zamian, zasłużenie, jak sam stwierdził, zjadł połowę blachy!Ja właśnie zjadłam porcję z poranną
kawą i nadal podtrzymuję swoją opinię. Placek nic nie stracił przez noc. Nadal jest kruchy, w środku delikatny, a
rabarbar ciągle gra pierwszą nutę.

Składniki na dużą, prostokątną blachę.Pianka:3
białka1
budyń waniliowy, bez
cukru2/3 szklanki drobnego
cukruczubata łyżka
cukru wanilinowego75 ml
oleju z pestek
winogronKruche ciasto:500 g
mąki typ 450250 g zimnego
masła, w kostkę230 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki
śmietany 36%2 łyżki zimnej
wody, opcjonalnie2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliDodatkowo:1 kg
rabarbaru, nieobranego2 łyżki
cukruRabarbar obrać i pokroić w kawałki. Posypać 2 łyżkami
cukru i odstawić, aż puści sok.
Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać
masło,
żółtka,
śmietanę,
wodę i szybko zagnieść zwarte ciasto. Podzielić na dwie, równe części i włożyć, na minimum godzinę, do zamrażalnika.Po tym czasie wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia i zetrzeć połowę ciasta. Piec około 15 minut w 190 stopniach (powinno być złociste). W czasie pieczenia
spodu przygotować piankę. Ubić na sztywno
białka i po łyżce dodawać
cukier. Do lśniących
białek wmieszać proszek budyniowy i na końcu, delikatnym strumieniem, wlewać
olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć na przestudzony spód. Odcedzić
rabarbar na sitku i równomiernie ułożyć na piance. Przykryć drugą częścią, startego ciasta i piec 40 minut (powinien być złocisty) w 180 stopniach.Posypać
cukrem pudrem, pokroić lekko ostudzone i nie żałować nikomu, nawet jeśli ma zniknąć jednego popołudnia