ßßß
SKŁADNIKI2,5 szkl. mąki krupczatki;25 dag masła;2 łyżeczki proszku do pieczenia;3 łyżki cukru pudru;5 żółtek; na piankę budyniową5 białek;1 szk. cukru;1 łyżka cukru wanilinowego;2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x40g)0,5 szk. oleju.Ponadto:0,5 kg owoców (u mnie rabarbar).WYKONANIEMasło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą. Każdą część wkładamy do woreczka foliowego i zamrażamy. Większą część ścieramy na tarce i wykładamy na dno blaszki (33x20 cm). Lekko przyklepujemy ciasto. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy po łyżce cukru i cukru wanilinowego. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy, chwilę mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dolewamy powolutku olej i cały czas miksujemy do połączenia się składników. Na wystudzony spód wykładamy piankę i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.