Wykonanie

Niedziela. Poranna
kawa do łóżka, nowy Kukbuk do ręki. Kilka przepisów zachwyca, kilka nigdy nie trafi na mój stół, kilka jest inspiracją. Zatrzymuję się na pięknych zdjęciach, czytam o mocy
musztardy, a za oknem, sąsiad zaczyna arię, piłą mechaniczną! Rrrrr...
Magia cichego domu znika. Wstaję. Zła. Z żalem zamykam okno, przez które wpada rześkie, poranne powietrze i trochę bezczelne promyki, wędrujące po łóżku... Kuchnia. To miejsce, gdzie znajdę spokój. To tutaj, w sobotni wieczór, przygotowałam mus z
wątróbki, którym dzisiaj nakarmię wybredne podniebienie. Wypełnię nim ciepłego rogalika i
maznę figową konfiturą... Sąsiad przestał piłować, ale zaczął palić, jakieś bliżej niezidentyfikowane drewno, które czadzi na całą okolicę... Muszę szybko włożyć ręcę w ciasto, bo wywołam trzecią wojnę, sąsiedzką!
Ciasto drożdżowe, z
jogurtem. Inspiracja przepisem Chillibite .
Śniadaniowy rarytas. Już pachną. Sąsiad już nie przeszkadza, mimo, że rozpoczął kolejny jazgot piłą. Słyszę tylko zapach, okraszony aromatem. Cichutki trzask. Nastolatek lunatykuje do kuchni.Śniadanie. Kilka
konfitur,
maliny. Mężczyźni. Rywalizują o ilość zjedzonych
rogali. Dali radę wszystkim, ja dostałam tylko TRZY...

Składniki na 26 rogalików /dwie blachy (około 12 cm każdy)600 g
mąki pszennej30 g
drożdży200 g ciepłej
wodyłyżeczka
cukru50 g stopionego, schłodzonego
masła250 g
jogurtu naturalnegojajko do smarowania
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru i wymieszać z 50 ml ciepłej
wody. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
jogurt,
masło, rozczyn, 15o ml ciepłej
wody i wyrabiać mikserem (końcówki haki), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Przełożyć do czystej miski, wysmarowanej resztką roztopionego
masła i odstawić do wyrośnięcia (u mnie 30 minut).Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę/blat kuchenny i rozwałkować na cienki placek. Wycinać trójkąty o krótkiej podstawie, ale długich ramionach.

Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy, najlepiej całą dłonią.

Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na 30 minut, aż odrobinę podrosną. Rozkłócić
jajko i wysmarować rogaliki. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, aż będą złociste.

Mus z
wątróbki:400 g kurzych
wątróbek1
cebula, w piórka1 czubata łyżka
konfitury figowej lub
żurawiny1 łyżka
masła klarowanego10 łyżek
śmietany kremówki1 łyżeczka
soli3
żółtkadodatkowo:czubata łyzka
masłasok ze skórek
pomarańczy lub
likier pomarańczowyWątróbkę oczyścić z błonek i zamoczyć na kilka godzin w
mleku. Po tym czasie odsączyć i pozostawić na durszlaku. Na połowie
masła usmażyć
cebulę. Zdjać z patelni, dodać resztę
masła i usmażyć
wątróbki (maksymalnie 5 minut). Ostudzić. Zmielić w maszynce do
mięsa (lub zmiksować) na najmniejszych oczkach z łyżką
żurawiny. Do masy dodać
żółtka,
śmietankę i przełozyć do 6 kokilek wysmarowanych
masłem. Piec w 110 stopniach przez godzinę. Odstawić na noc do wystudzenia. Rano sklarować czubatą łyżkę
masła, dodać łyżkę soku z
pomarańczy i polać zimne musy. Podawać ze świeżo upieczonymi rogalikami z
konfiturą z
figi lub
żurawiną.