Wykonanie
W mojej kuchni i jadłospisie jest miejsce na dania czasochłonne, przygotowywane z najwyższą pieczołowitością, ale też na szybkie i uniwersalne przekąski, które smakują równie dobrze na obiad jak i na przekąskę zabraną w podróż. Tak właśnie opisać można szybkie wrapy z
kurczakiem. Wystarczy ugotować
kurczaka, porwać trochę
sałaty, zetrzeć
ser, zmieszać sos i już można przygotowywać smaczne zawijasy. Można je oczywiście urozmaicić. Na przykład o
pomidorki koktajlowe albo kawałki
ananasa. Pyszne są od razu po przygotowaniu – kiedy są jeszcze ciepłe – jak i następnego dnia na zimno. Dla mojego
męża, który darzy uwielbieniem wszystko co w tortilli, dwie takie robią za pełnowartościowy i satysfakcjonujący obiad :)

Składniki:4 tortilleok. 200 g
piersi z kurczaka50-60 g
twardego sera (typu
parmezan, dziugas)100 g
sałaty lodowej8
pomidorków koktajlowych lub 2 plasterki
ananansa (opcjonalnie)50-60 g
majonezu1-2 ząbki
czosnkułyżeczka
sosu Worcestershiresólpieprzłyżeczka
przyprawy warzywnej typu
VegetaWykonanie:
Pomidorki przekrawamy na pół, jeśli używamy
ananasa kroimy go w kostkę,
ser trzemy na tarce, a
sałatę szatkujemy.W małej miseczce mieszamy ze sobą
majonez,
sos Worcestershire i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy
solą i
pieprzem.W garnku gotujemy
wodę z przeprawą warzywną.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy, do czasu aż przestanie być różowa. Po wyjęciu kroimy w mniejsze cząstki.Następnie mieszamy ze sobą
sałatę,
kurczaka,
ser i sos.Tortille podgrzewamy. Składamy na pół i jeszcze raz na pół. W tak powstały rożek wkładamy nadzienie, na koniec umieszczamy
pomidorki koktajlowe lub
ananasa.Podajemy od razu na ciepło lub po ostygnięciu.Smacznego!


Źródło: zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z „Nigella Ekspresowo”.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ