ßßß
Składniki:ok. 24 pizzerinki o średnicy 8-10 cm.Ciasto:350 g mąki pszennej1 łyżka cukru2 i ½ łyżeczki suchych drożdży½ łyżeczka soli1/3 szklanki mleka 2%55 g margaryny¼ szklanki wody2 jajka (w temperaturze pokojowej)2 łyżeczki suszonego oreganoSos:100 g koncentratu pomidorowego1,5 łyżeczki cukru1 łyżka oliwy4-5 wody lub soku pomidorowegołyżeczka przyprawy do pizzyząbek czosnkusólpieprzWierzch:100 g sera pleśniowego typu Lazur100 g sera gouda50 g wędzonego sera koziego topionego50 g sera gouda o smaku pomidorów z ziołami50 g sera podpuszczkowego miękkiego np. brie, camembertbazyliaWykonanie:Ciasto: W dużej misce mieszamy ze sobą 250 g mąki, cukier, sól, drożdże. Do rondelka wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim margarynę i odstawiamy z gazu. Po minucie dolewamy wodę. Mleczną miksturę dodajemy do mąki i mieszamy. Możemy w tym celu użyć robota kuchennego. Następnie dodajemy po jajku cały czas mieszając. Składniki muszą dobrze się połączyć. Dosypujemy oregano oraz pozostałą mąkę i ponownie ugniatamy. Ciasto może lekko się kleić, ale nie dosypujemy większej ilości mąki. :)Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Okrągłą foremką o średnicy ok. 10 cm wycinamy kółka. Pozostałe po wycięciu ciasto ponownie rozwałkowujemy i jeszcze raz wycinamy kółka – i tak aż do wyczerpania ciasta.Sos: do rondelka wkładamy koncentrat, dolewamy oliwę i wodę / sok pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier i podgrzewamy. Mieszamy cały czas do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprawiamy przyprawą do pizzy, solą i pieprzem. Odstawiamy z gazu.Wierzch: wszystkie sery kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce.Wycięte kółka z ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy mieszanką serów. Na koniec dodajemy bazylią i pozostawiamy w cieple na co najmniej pół godziny, aby ciasto jeszcze podrosło.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Pizzerinki pieczemy przez 15 minut (piekłam na dwa razy).Smakują cudownie na ciepło i na zimno :)Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ