Wykonanie
Pora na śniadanie! Tym razem coś na słodko, ale zarazem lekkiego i orzeźwiającego :) Znalazłam ostatnio w szafce woreczek
maku i myślałam, co by tu z niego zrobić, pomijając klasyczny makowiec ;) Obiecałam mężowi, że zrobię gofry i pomyślałam, że to świetny pomysł żeby wykorzystać tu trochę tego znaleziska :) Dodałam jeszcze trochę
cytryny i wyszło super :)Również Omamiona ma coś na ten temat do powiedzenia ;) Zapraszam tutaj .

Składniki:270 g
mąki130 g
cukru3 łyżki
maku1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli3
jajka (osobno
białko i
żółtko)415 ml
mlekasok z jednej
cytrynyskórka z połowy
cytryny2 łyżki
masłaWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól i
mak. Mieszamy.
Białka ubijmy na sztywną pianę.W drugiej misce mieszamy ze sobą
żółtka,
mleko,
sok z cytryny,
skórkę cytrynową i rozpuszczone
masło. Dodajemy je do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite
białka i całość łączymy.Rozgrzewamy gofrownicę. Możemy ją delikatnie spryskać
oliwą lub
olejem.Wylewamy ciasto, tak aby spód gofrownicy był nim całkowicie pokryty. Smażymy około 2-3 minuty, zgodnie z instrukcją producenta.Po usmażeniu gofry odkładamy na kratkę.Podajemy z ulubionym
dżemem,
owocami,
serkiem homogenizowanym.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!