ßßß
Składniki:270 g mąki130 g cukru3 łyżki maku1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli3 jajka (osobno białko i żółtko)415 ml mlekasok z jednej cytrynyskórka z połowy cytryny2 łyżki masłaWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mak. Mieszamy.Białka ubijmy na sztywną pianę.W drugiej misce mieszamy ze sobą żółtka, mleko, sok z cytryny, skórkę cytrynową i rozpuszczone masło. Dodajemy je do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i całość łączymy.Rozgrzewamy gofrownicę. Możemy ją delikatnie spryskać oliwą lub olejem.Wylewamy ciasto, tak aby spód gofrownicy był nim całkowicie pokryty. Smażymy około 2-3 minuty, zgodnie z instrukcją producenta.Po usmażeniu gofry odkładamy na kratkę.Podajemy z ulubionym dżemem, owocami, serkiem homogenizowanym.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!