ßßß Cookit - przepis na Babeczki z suchego maku (bezglutenowe)

Babeczki z suchego maku (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Polecam mój autorski przepis na babeczki z suchego maku, oczywiście bezglutenowe. Pieką się fantastycznie i są przepyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypiekania. Z podanego przepisu wychodzi dokładnie 12 babeczek.
Składniki:
100 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej
40 g masła
2 jajka (żółtka i białka osobno)
110 ml mleka
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki cukru
1 zapach migdałowy
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru)
sok z jednej cytryny (do lukru)
12 papilotek
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
3. Dodajemy suchy mak i mieszamy.
4. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka umieszczamy w osobnej misce.
5. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy.
6. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
7. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
8. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości foremki.
9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut (z termoobiegiem).
11. Babeczki pieką się wspaniale.
12. Robimy lukier, do około 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty i lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/03/babeczki-z-suchego-maku-bezglutenowe.html