Wykonanie

Polecam mój autorski przepis na babeczki z suchego
maku, oczywiście bezglutenowe. Pieką się fantastycznie i są przepyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypiekania. Z podanego przepisu wychodzi dokładnie 12 babeczek.Składniki:100 g
skrobi ziemniaczanej50 g
mąki kukurydzianej50 g
mąki gryczanej40 g
masła2
jajka (
żółtka i
białka osobno)110 ml
mleka1/2 szklanki
maku1/2 szklanki
cukru1
zapach migdałowy1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soliok. 5 łyżek
cukru pudru (do lukru)sok z jednej
cytryny (do lukru)12 papilotekWykonanie:

1.
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.

2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

3. Dodajemy suchy
mak i mieszamy.

4. Dodajemy dwa
żółtka i mieszamy mieszadłem.
Białka umieszczamy w osobnej misce.

5. Stopniowo dolewamy
mleko i mieszamy.

6. Dodajemy roztopione
masło i mieszamy.

7.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.

8. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości foremki.

9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut (z termoobiegiem).

11. Babeczki pieką się wspaniale.

12. Robimy
lukier, do około 5 łyżek
cukru pudru wciskamy
sok z cytryny, mieszamy.
Lukier powinien być dość gęsty i lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki.



