ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowe (bezglutenowe)

Babeczki cytrynowe (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na przepyszne babeczki cytrynowe, oczywiście bezglutenowe. Dodatek mąki z ziaren amarantusa sprawia, że babeczki są lekko chrupiące, jakby piaskowe i smakują fantastycznie. Jest to mój przepis od początku do końca, przetestowany, wypróbowany i dopięty na ostatni guzik. Naprawdę polecam.
Składniki:
50 g mąki z ziaren amarantusa
50 g mąki kukurydzianej
80 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki ryżowej
40 g masła
1 cytryna
80 ml mleka
2 jajka (żółtka i białka osobno)
pół szklanki cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące.
2. Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce.
3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem.
4. Następnie sparzamy cytrynę, i do ciasta dodajemy skórkę startą z cytryny oraz wciskamy sok z połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy.
5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem.
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (mikroobieg, bez mikroobiegu do 200 stopni). Przygotowujemy papilotki i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.
7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25 minut na drugim od góry poziomie piekarnika.
8. Tak wyglądają po upieczeniu, są wyrośnięte, rumiane i pachnące.
9. Przygotowujemy lukier - do ok. 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Jeżeli lukier będzie za rzadki, trzeba dosypać cukru. Lukier ma być dość gęsty.
10. Lukrujemy babeczki - np. łyżką.
11. Babeczka w środku :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/10/babeczki-cytrynowe-bezglutenowe.html