Wykonanie

Przedstawiam przepis na przepyszne babeczki
cytrynowe, oczywiście bezglutenowe. Dodatek
mąki z ziaren
amarantusa sprawia, że babeczki są lekko chrupiące, jakby piaskowe i smakują fantastycznie. Jest to mój przepis od początku do końca, przetestowany, wypróbowany i dopięty na ostatni guzik. Naprawdę polecam.Składniki:50 g
mąki z ziaren
amarantusa50 g
mąki kukurydzianej80 g
skrobi ziemniaczanej20 g
mąki ryżowej40 g
masła1
cytryna80 ml
mleka2
jajka (
żółtka i
białka osobno)pół szklanki
cukrupół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solicukier puderWykonanie:

1.
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące.

2. Suche składniki (
mąki,
cukier,
soda) mieszamy w misce.

3. Dodajemy dwa
żółtka i stopniowo wlewamy
mleko, roztopione i wystudzone
masło, mieszamy mieszadłem.

4. Następnie sparzamy
cytrynę, i do ciasta dodajemy skórkę startą z
cytryny oraz wciskamy sok z połowy
cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy.

5. Z pozostałych
białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną
soli) i mieszamy z
ciastem.

6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (mikroobieg, bez mikroobiegu do 200 stopni). Przygotowujemy papilotki i napełniamy je
ciastem do 2/3 wysokości.

7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25 minut na drugim od góry poziomie piekarnika.

8. Tak wyglądają po upieczeniu, są wyrośnięte, rumiane i pachnące.

9. Przygotowujemy
lukier - do ok. 5 łyżek
cukru pudru wciskamy sok z połowy
cytryny i mieszamy. Jeżeli
lukier będzie za rzadki, trzeba dosypać
cukru.
Lukier ma być dość gęsty.

10. Lukrujemy babeczki - np. łyżką.

11. Babeczka w środku :-)
