jest fajną propozycją na śniadanie.W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu.Mąka na pewno się znajdzie i właściwie to już wystarczy.Szybkie śniadanko zaraz będzie;-)Omlet najlepiej smakuje z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.Sycący i uwielbiany nie tylko przez dzieci.Składniki:1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka)2-3 łyżki mlekapół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solimasło do smażeniaulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowesyrop klonowyOddzieliłam żółtka od białek.Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.Żółtka roztrzepałam widelcem.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.Dodałam mleko.Wymieszałam na gładką masę.Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo?Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty - (klik)z domowym dżemem truskawkowym (klik)lub z dżememrabarbarowym z imbirem (klik)Smacznego śniadanka życzę!A gdy sezon na truskawki, to można je polać syropem klonowym.Polecam inne omletyOMLET ZE SZPARAGAMIOMLET PARYSKI