ßßß
jest fajną propozycją na śniadanie.W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu.Mąka na pewno się znajdzie i właściwie to już wystarczy.Szybkie śniadanko zaraz będzie;-)Omlet najlepiej smakuje z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem lub sezonowymi owocami.Sycący i uwielbiany nie tylko przez dzieci.
Składniki:1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka)2-3 łyżki mlekapół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solimasło do smażeniaulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowesyrop klonowyOddzieliłam żółtka od białek.Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka roztrzepałam widelcem.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
Dodałam mleko.
Wymieszałam na gładką masę.
Stopniowo dodawałam ubitą pianę i bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną.
Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.
Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.
Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo?
Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty - (klik)
z domowym dżemem truskawkowym (klik)
lub z dżemem rabarbarowym z imbirem (klik)
Smacznego śniadanka życzę!A gdy sezon na truskawki, to można je polać syropem klonowym.
Polecam inne omletyOMLET ZE SZPARAGAMI
OMLET PARYSKI