Wykonanie

Moja nowa forma do
chleba wciąż czeka na tzw seasoning (jak się okazało, trzeba ją moczyć w wodzie,
potem suszyć i jeszcze dwukrotnie zapiec wysmarowaną
olejem), a jakoś tak nie
mogę się przybrać do pieczenia
chleba bez niej, więc tym razem zajadamy się drożdżowymi
bułkami.Przepis na te puszyste cudeńka znalazłam na blogu Pyzy, ale po pierwszej próbie, to i owo w nim zmieniłam, bo jak dla mnie były jednak zdecydowanie za słodkie, a do tego chciałam wykorzystać kupioną niedawno
mąkę orkiszową.
Bułki wyszły znakomite. Są mięciutkie, nie pachną zbyt mocno
drożdżami (co mi zawsze w tego typu wypiekach przeszkadza), a ich przygotowanie nie wymaga ani dużo czasu, ani wysiłku. Ładnie rosną i dobrze się przechowują. Najlepsze oczywiście jeszcze lekko ciepłe z
masełkiem, ale drugiego dnia są równie smaczne.Polecam :)Składniki na 8 sporych bułeczek:7g
drożdży instant (1 opakowanie)1/4 szklanki ciepłej
wody1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/2 szklanki
mąki pszennej chlebowej (jeśli nie macie możecie dać tą samą ilość
mąki orkiszowej)1 szklanka
mąki orkiszowej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli150ml
maślanki (opcjonalnie 100ml
jogurtu naturalnego plus 50ml
mleka)1 duże
jajko2 łyżki
oliwy z oliwek (zwykłej)ok. 1/2 szklanki
ziaren słonecznika,
sezamu lub
siemienia lnianego plus trochę do posypania (opcjonalnie)Wykonanie:
Drożdże rozpuść w wodzie i odstaw.
Jajko roztrzep, dodaj
maślankę (ewentualnie
jogurt i
mleko) i
oliwę. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Mąki,
cukier oraz
sól przesiej do miski. Wlej do środka
jajko z
maślanką i
oliwą oraz rozpuszczone
drożdże. Wsyp ziarna, jeśli chcesz je dodać i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką do połączenia.Odstaw przykryte czystą ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło (ciasto rośnie nieznacznie, ale to w zupełności wystarczy).Po tym czasie ciasto wyjmij na oprószony
mąką blat i wyrabiaj przez chwilę, podsypując nieznacznie
mąką.Wyrobione ciasto podziel na 8 równych części (mi wyszły kulki po 83g każda) i uformuj bułeczki. Możesz zrobić je okrągłe, zwinąć ślimaczki lub pobawić się w wiązanie supełków, by nadać im ciekawszy kształt.Uformowane bułeczki ułóż na oprószonej
mąką blasze i odstaw do napuszenia na 20 – 30 minut.Przed pieczeniem posmaruj
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka i posyp ziarenkami.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 20 minut.Smacznego :)