Wykonanie
Nieczynne sklepy w niedzielę zmobilizowały mnie do upieczenia
bułek, co by zachwycić podniebienie mojego Połówka :) Przepis pochodzi ze strony Kasi . Przyznam jednak szczerze, że robiłam już lepsze
bułki... :) Jednak świeże
pieczywo z rana jest zawsze przepyszne, tak więc... polecam :)Potrzebujemy (8szt.):- 270ml ciepłej
wody,- 80ml
mleka,- 3 łyżki
oliwy z oliwek,- 480g
mąki pszennej,- 15g
cukru,- 1 łyżeczka
soli,- 1op suchych
drożdży,dodatkowo:-
mleko,-
sezam,-
siemię lniane.Wszystkie składniki umieścić w maszynie i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1godz. Ciasto będzie luźne, a nawet bardzo luźne. Po tym czasie formować 8
bułek i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
mlekiem i posypać
sezamem i/lub
siemieniem lnianym. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 30min. Piec w 180st ok 20min.