ßßß Cookit - przepis na Tort Biedronka.

Tort Biedronka.

nazwa

Wykonanie

Po udanym jeżowym debiucie mojej Mamy przyszedł czas na wykonanie przez nią Biedronki. Sama bym lepszej nie zrobiła :D
Potrzebne składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 łyżeczki czerwonego barwnika i 3 kisiele malinowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
cukier waniliowy
słoik pasteryzowanych malin
1 małe masło roślinne MR
1/3 szklanki cukru pudru
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2 galaretki poziomkowe
1 opakowanie delicji malinowych
spirytus
woda
Sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i powoli żółtka. Na koniec mąki, kisiele, czerwony barwnik, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem. 1 małe masło roślinne MR ucieramy z 1/3 szklanki cukru, dodajemy po trochu kwaśnej śmietany. Odkładamy 2 łyżki białej masy,a resztę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy szczyptę czerwonego barwnika, a do drugiej łyżkę kakao. Mieszamy.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 płaty. Jeden zostawiamy cały na spód. Smarujemy kakaową masą. Następnie obkładamy czerwonym ciastem kolejne poziomu z pozostałych 2 płatów. Smarujemy znów kakaową masą. Każdy płat nasączamy zimną przegotowaną wodą z cukrem i spirytusem do smaku.
Pasteryzowane maliny odcedzamy. 2 galaretki przygotowujemy w 2 szklankach wody razem z sokiem malinowym. Wkładamy maliny do galaretki. Gdy zacznie tężeć wkładamy do środka Biedronki.
Całość smarujemy czerwoną masą dość obficie. Z okruchów i masy przygotowujemy głowę Biedronki. Smarujemy kakaową masą. Z masy robimy buzię Biedronce.
Delicje obłupujemy z czekoladowej obwódki i kładziemy na wierzch. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2014/03/tort-biedronka.html