ßßß Cookit - przepis na Sposób wykonania:

Sposób wykonania:

nazwa

Wykonanie

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej, w tym 2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
cukier waniliowy
słoik drążonych wiśni
1 małe masło roślinne MR
1/3 szklanki cukru pudru
200 ml kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki kakao
aromat migdałowy
2 galaretki wiśniowe
100 g płatków w migdałach
spirytus
woda
cukier
Białka ubijamy na sztywno z wodą. Ciągle ubijając dodajemy cukier i powoli żółtka. Na koniec mąki, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
Pieczemy ok. 30 min. w 160 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem. 1 małe masło roślinne MR ucieramy z 1/3 szklanki cukru, dodajemy po trochu kwaśnej śmietany. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kakao i aromat migdałowy.
Przekrawamy biszkopt na 3 części poziomo. Z każdej wykrawamy z boku krążki.
5. Powstają 3 jajowate biszkopty i 6 krążków.
6. Szklankę wody, łyżkę cukru zagotowujemy.Po ostygnięciu dodajemy 3 łyżki spirytusu. Nakrapiamy każdy płat.
7. Kładziemy pierwszy biszkopt, smarujemy masą kakaową, nakładamy 2 biszkopt, smarujemy masą i przyklejamy po boku po jednym krążku ( nadmiar ciasta obcinamy ).
8. Smarujemy boczne krążki masą i przyklejamy krążki jeszcze 2 razy.
9. Drążone wiśnie odcedzamy, nakładamy do środka. W 2 szklankach wody zagotowujemy 2 galaretki wiśniowe. Prawie tężejące nakładamy na wiśnie. Wkładamy do lodówki do stężenia.
10. Nakładamy ostatni owalny blat. Z okruszków od okręgów i masy formujemy pyszczek jeża. Całość smarujemy resztą masy.
11. Utykamy płatki migdałowe.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2014/01/ciasto-jez-krok-po-kroku.html