Wykonanie
Zainspirowałam się przepisem Anuli, ale trochę go zmodyfikowałam:)

Potrzebne składniki:8
jajekszczypta
soli1,5 szklanki + 10 łyżek
cukruszklanka
mąki ziemniaczanejłyżka
octu2/3 szklanki
oleju4 łyżki
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 czubate łyżki
kakao2 budynie
waniliowemasło roślinne 82 % (250g)
orzechy3,5 szklanki
mleka12
krówek20 dag
biszkoptów2
galaretki malinowenalewka malinowaSposób wykonania:Ubijamy 6
białek ze szczyptą
soli na bardzo gęstą pianę. Dodajemy 1,5 szklanki
cukru, bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodajemy powoli szklankę
mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę
octu i 1/3 szklanki
oleju. Wszystko dobrze miksujemy i odstawiamy.Następnie do 6
żółtek, 2
jajek wsypujemy 6 czubatych łyżek
cukru i ubijamy na konsystencję gęstej
śmietany. Dodajemy, cały czas ubijając, powoli 4 czubate łyżki
mąki pszennej, 2 łyżki
kakao, 1 czubatą łyżkę
proszku do pieczenia i 1/3 szklanki
oleju.Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciemnego ciasta, rozsmarowujemy na blasze. Na to wykładamy połowę ciasta białego. Następnie resztę ciasta czarnego, a
potem białego.Bierzemy widelec i staramy się je delikatnie przemieszać przez całą blachę, aż do jej dna. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 min. w 180 st. Odstawiamy do wystygnięcia.Gotujemy 2
galaretki malinowe w 3 szklankach
wody. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż prawie się zgęstną.Z 3,5 szklanki
mleka gotujemy z 6 łyżkami
cukru 2 budynie
waniliowe. Zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy 20 dag
masła roślinnego i miksujemy do czasu wyrobienia masy. Odstawiamy.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat zostawiamy na blasze, smarujemy połową masy budyniowej. Następnie każdy
biszkopt maczamy w
nalewce i układamy jeden obok drugiego na
masie. Zalewamy tężejącą się
galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnięcia się
galaretki.Wystawiamy z lodówki. Wykładamy na ciasto resztę masy budyniowej i nakrywamy drugim blatem.Gotujemy polewę
krówkową. 12
krówek kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy 1/3 szklanki
wody, 50 g
masła roślinnego, łyżkę
kakao. Całość mieszamy, starając się, aby się wszystko rozpuściło. Chłodzimy w zimnej wodzie, mieszając. Już prawie zimną polewą smarujemy ciasto.Na polewę wykładamy drobno pokrojone
orzechy włoskie. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.