ßßß
CIASTO MIODOWE:30 dag mąki pszennej15 dag cukru15 dag margaryny1 jajko1 łyżeczka sody 2 łyżeczki mioduMargarynę, cukier i miód roztopić w rondelku. Jak masa ostygnie dodać do mąki, sody i jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki w dużej blaszce. Ciasto rozgniatamy palcami w blaszce, bardzo źle się wałkuje. Piec 15-20 minut (max 30 min) w temperaturze ok.180 stopni.BISZKOPT Z 4 JAJEK:4 jajaszczypta soli1/2 łyżeczki octu1/2 szklanki i łyżeczka cukru4/5 szklanki mąki pszennej (w tej ilości ma być 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej)1 łyżeczka proszku do pieczenia4 białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i 1/2 łyżeczki octu. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dalej miksując dodać żółtka. Na końcu przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką w taki sposób, aby napowietrzyć masę. Należy masę wymieszać szybko i energicznie. Piec w temperaturze 150-180 stopni, 25 minut (max. 30).KREM:20 dag cukru0,5 l mleka1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka mąki pszennej2 cukry waniliowe1 margarynaZ podanych składników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi.POLEWA:1 jajo3 łyżki cukru1/2 kostki margaryny3 łyżki kakaoJajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić pół kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao, na koniec wlać roztopioną margarynę.
UWAGI:Zarówno krem jak i polewa szybko gęstnieją, więc przygotowujemy jak mamy upieczone i wystudzone placki.Zauważyłam, że jeśli do ciasta miodowego dodaję miód gryczany to ciasto bardzo dobrze się wygniata na blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje z ciastem.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki miodowe nasiąkną kremem.SMACZNEGO !!!