ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowo-kawowy

Biszkopt kakaowo-kawowy

nazwa

Wykonanie

Pomysł na biszkopt kakaowy z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Margarytki ..taki biszkopt można wykorzystać nie tylko do tortu ..
6 jajek
1 szkl. cukru
¾ szkl.mąki pszennej tortowej
½ szkl.mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej (nie granulowanej)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek.Mąki wymieszać z kakao i kawą rozpuszczalną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Dodać do ubitych białek. Ubić , dodać wymieszane mąki i delikatnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,ciasto przelać do tortownicy .Piec około 40 - 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 160 - 180 stopni.Biszkopt po całkowitym ostudzeniu przeciąć na krążki..
Biszkopt przecięłam za pomocą noża strunowego ..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/07/1395-biszkopt-kakaowo-kawowy.html