ßßß
Tort zrobiłam na specjalne życzenie mojej kochanej córci z okazji jej 4-tych urodzin. Mojej Amelce bardzo się podobał i nieskromnie powiem, ze sama jestem z niego dumna JPrzepis na masę znajdziecie tutaj . Natomiast przepis na biszkopt znalazłam inny niż robiłam do tej pory i uważam, ze ten jest super. Dziękuję Margarytko. Biszkopt wyrasta wysoki (można podzielić na cztery blaty) i jest prosty do zrobienia.
Przepis na biszkopt:- 6 jaj-1 szklanka cukru-3/4 szklanki maki pszennej-1/2 szklanki maki ziemniaczanej-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżeczki octu-szczypta soliWażne: szklanka o pojemności 250ml, forma o średnicy 25cm, jajka w temperaturze pokojowej( lepiej się ubijają)Wykonanie:Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna piane. Następnie porcjami dodawać cukier nadal ubijając. Do żółtek dodac proszek do pieczenia i ocet, następnie szybko wymieszać (żółtka spienia się i odbarwia- tak ma być). J Masę jajeczna dodać do białek i ubijać na gładka masę.Obie maki wymieszać i porcjami dodawać make ( ja przesiewam) do masy i delikatnie mięsząc drewniana łyżka ( nie miksować).Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ( bez termo obiegu) ok. 30-40 min. (do suchego patyczka). Biszkopt wyciągamy z tortownicy po ostygnięciu. Nożem delikatnie oddzielić ciasto od tortownicy.Smacznego :)