ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z młodej kapusty ( Parzycha ).

Kapuśniak z młodej kapusty ( Parzycha ).

nazwa

Wykonanie

Moja babcia zawsze sobie robi tą zupę. W Wielkopolsce nazywa się parzycha ;)
Potrzebne składniki:
główka młodej kapusty
5 szt. ziemniaków
porcja rosołowa
sól, pieprz do smaku
5 ziel angielskich
3 liście laurowe
natka pietruszki
zielony koperek
seler
magi
mąka
śmietana
Sposób wykonania:
Z warzyw i porcji rosołowej gotujemy wywar.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, seler.
Przecedzamy. Do wywaru dodajemy kapustę pokrojoną w średnie kawałki i ziemniaki pokrojone w kostkę do miękkości.
Zaciągamy zaklepką - wodę mieszamy z wodą. Dodajemy śmietany.
Dorzucamy pokrojoną pietruszkę i zielony koperek, magi.
Mieszamy.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/08/kapusniak-z-modej-kapusty-parzycha.html