ßßß Cookit - przepis na Tort na biszkopcie z masą, galaretką i owocami.

Tort na biszkopcie z masą, galaretką i owocami.

nazwa

Wykonanie

Tort zawsze w cenie. Wiadomo na takie upały z masami niekoniecznie, ale jak się ochłodzi będzie w sam raz do zrobienia;)
Potrzebne składniki:
10 jajek,
szklanka cukru,
1 , 5 szklanki kartoflanki ,
cukier waniliowy,
margaryna ,
bułka tarta,
1 galaretka truskawkowa,
jagoda kamczacka,
poziomki,
2 łyżki kakao,
woda,
cukier
Sposób wykonania:
Wbijamy 6 jajek. Dodajemy cukier waniliowy. Dodajemy szklankę cukru. Ubijamy na ciepło.
Dodajemy 1,5 szklanki kartoflanki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Rozprowadzamy na wolnych obrotach.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Pieczemy 45 min. w 150 st.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. We wrzątku rozpuszczamy delikatnie galaretkę truskawkową. Zostawiamy do wystygnięcia, a zaś w lodówce do prawie całkowitego stężenia.
Kostkę masła 82% wrzucamy do miski.
Dodajemy 250 g masła roślinnego 82 % tłuszczu.
Całość rozcieramy.
Do garnka wbijamy 4 jajka. Dodajemy cukier waniliowy, 4 łyżki cukru. Całość ubijamy.
Dodajemy po trochu do tłuszczu. Ciągle mieszamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu.
Zagotowujemy szklankę wody.Dodajemy łyżkę cukru. Studzimy.
Biszkopt wyjmujemy z pieca. Obracamy. Kroimy, przeciągając nitką.Kładziemy 1 płat tortu. Nakrapiamy wodą z cukrem i spirytusem. Dodajemy 2-3 łyżki spirytusu.
Do połowy masy dodajemy kakao.Mieszamy. Nakładamy na nakropiony płat.
Rozsmarowujemy.Nakładamy kolejny płat. Skrapiamy wodą ze spirytusem.
Nakładamy białą masę. Rozprowadzamy.Nakładamy na 2 poziom tortu.
Następny płat smarujemy i nakładamy kremem na wiśnie.
Nakrapiamy, nakładamy kakaową masę.
Rozsmarywujemy.Nakładamy ostatni płat.
Nakrapiamy i smarujemy białą masą.Boki również smarujemy.
Różyczkami ozdabiamy pole. Wlewamy galaretkę. Wkładamy jagodę kamczacką i poziomki.
Dekorujemy cały tort.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/07/tort-na-biszkopcie-z-masa-galaretka-i.html