ßßß
(przepis na standardową blaszkę, u mnie mała porcja w małej tortownicy)Ciasto:1,5 szklanki mąki1 szklanka cukru3 łyżki kakao1 kostka margaryny1 opakowanie cukru waniliowego5 łyżek wody3 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaMasa serowa:1 kg białego sera (u mnie z wiaderka)4 jajka1 szklanka cukru1/2 kostki masła1. Margarynę, cukier, kakao, wodę, cukier waniliowy przełożyć do garnka. Gotować około 5 minut. Pozostawić do wystudzenia.2. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. 1/2 masy odlać, do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać i wlać do formy.3. Ser połączyć z jajkami, cukrem i masłem. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto.4. Piec około 1h, w temperaturze 200 stopni.5. Jeszcze ciepły sernik polać odlaną masą. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
