Wykonanie
Chyba nie będzie dla nikogo nowiną, gdy
powiem, że rogaliki
drożdżowe wprost uwielbiam i to z każdym nadzieniem ;) Z tego powodu często goszczą na moim
stole, dziś zapraszam na wersję
jabłkową z wiórkami kokosowymi, mniam !

Potrzebne składniki:1 kg
mąki,4
zółtka,1
białko,szczypta
soli,3/4 szklanki
cukru,2
cukry waniliowe,3 łyżki
oleju,2 szklanki
mleka,1/2 kostki tłuszczu,10 dag
drożdży2,3
jabłka1
białko,
cukier puder, ew.
sok z cytryny na
lukier królewskiSposób wykonania:Przygotowujemy
ciasto drożdżowe z przepisu na to ciasto - klikBierzemy część, rozwałkowujemy w kształt koła.Nacinamy po przekątnych, aby powstały nam trójkąty.Kładziemy pokrojone
jabłka na podstawie.Posypujemy wiórkami kokosowymi.Zawijamy, podwijając boki.Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę.Zostawiamy kilka minut do wyrośnięcia.Pieczemy ok. 15 w 200 st.Zostawiamy do ostygnięcia.Możemy udekorować lukrem królewskim - klik