Wykonanie
Kolejna propozycja z
ciastem drożdżowym w roli głównej. Tym razem drożdżówki z
porzeczkami, pyszotka ;)

Potrzebne składniki:1 kg
mąki,4
zółtka,1
białko,szczypta
soli,3/4 szklanki
cukru,2
cukry waniliowe,3 łyżki
oleju,2 szklanki
mleka,1/2 kostki tłuszczu,10 dag
drożdży,
czerwone porzeczki,1
białko,
cukier puder, ew.
sok z cytryny na
lukier królewskiSposób wykonania:Wykonujemy
ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik .Bierzemy 2 łyżki ciasta, zwijamy w rulon. Zwijamy wokół osi, jak skorupę
ślimaka.Smarujemy
białkiem, układamy
czerwone porzeczki umyte i obrane.Posypujemy kruszonką (tyle ile
cukru i tłuszczu tyle dajemy
mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. Możemy polać lukrem królewskim - klik .Smacznego !