Wykonanie
Uwielbiam wszystko, co wykonane z
ciasta drożdżowego. Jeżeli dodać do tego
owoce sezonowe takie drożdżówki smakują jeszcze lepiej ;)

Potrzebne składniki:1 kg
mąki,4
zółtka,1
białko,szczypta
soli,3/4 szklanki
cukru,2
cukry waniliowe,3 łyżki
oleju,2 szklanki
mleka,1/2 kostki tłuszczu,10 dag
drożdżyrabarbar1
białko,
cukier puder, ew.
sok z cytryny na
lukier królewskiSposób wykonania:Wykonujemy
ciasto drożdżowe z podanego przepis- klik .Bierzemy garść ciasta.Zwijamy w rulon.Następnie skręcamy ciasto, jak muszlę
ślimaka.Smarujemy
białkiem.Kładziemy pokrojony w kostkę, obtoczony w cukrze
rabarbar.Posypujemy kruszonką (tyle ile
cukru i tłuszczu tyle dajemy
mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy)Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.Możemy polukrować lukrem królewskim - klik