Wykonanie
Pierwszy raz robiłam takie ciasto, ale wyszło przepyszne !
Potrzebne składniki:6
jajek,1 kg
jabłek,szklanka
cukru,
galaretka agrestowa,
żelatyna,3/4 szklanki
mąki pszennej,3/4 szklanki
mąki ziemnaiczanej,łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżeczka
masła,aromat,
galaretka truskawkowa,pół litra
śmietany 30 %,2
fixy,2 łyżki
cukru pudru,
jogurty truskawkoweSposó wykonania:6
jajek ubijamy.Dodajemy
cukier wanilinowy.Wlewamy parę kropli
aromatu pomarańczowego.Dodajemy 3/4 szklanki krupczatki, 3/4 szklanki
mąki pszennej.Dodajemy łyżeczkę
proszku do pieczenia.Wylewamy na blachę i pieczemy ok.30 min. w 170 st.Zostawiamy do ostygnięcia.Łyżkę
masła topimy.1 kg
jabłek trzemy na tarce.Dodajemy trochę
cukru. Wrzucamy do
masła.Wsypujemy
galaretkę agrestową.Smażymy 5 minut.Dodajemy trochę
cukru wanilinowego.Wylewamy na
biszkopt i wkłądamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4
wody.
Galaretkę przygotowujemy w szklance
wody.Dodajemy
żelatynę, mieszamy.Przygotowujemy 1 l
jogurtu truskawkowego, ja pomieszałam
serki truskawkowe ze
śmietaną 18 %.Dodajemy do
galaretki i mieszamy.Wylewamy na zieloną masę.Wstawiamy do lodówki.Wlewamy trochę
wody.Rozpuszczamy w niej
żelatynę.Wlewamy 1/2 litra
śmietany 30%.Dodajemy 2
Fixy do
śmietany.Całość ubijamy.Dodajemy
żelatyny i 4 łyżki
cukru pudru.Wylewamy na ciasto.Ścieramy na tarce
czekoladę.Smacznego !