ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z pianką jabłkową i jogurtową pod śmietaną z czekoladą.

Biszkopt z pianką jabłkową i jogurtową pod śmietaną z czekoladą.

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam takie ciasto, ale wyszło przepyszne !
Potrzebne składniki:
6 jajek,
1 kg jabłek,
szklanka cukru,
galaretka agrestowa,
żelatyna,
3/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki ziemnaiczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka masła,
aromat,
galaretka truskawkowa,
pół litra śmietany 30 %,
2 fixy,
2 łyżki cukru pudru,
jogurty truskawkowe
Sposó wykonania:
6 jajek ubijamy.
Dodajemy cukier wanilinowy.
Wlewamy parę kropli aromatu pomarańczowego.
Dodajemy 3/4 szklanki krupczatki, 3/4 szklanki mąki pszennej.
Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wylewamy na blachę i pieczemy ok.30 min. w 170 st.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Łyżkę masła topimy.
1 kg jabłek trzemy na tarce.
Dodajemy trochę cukru. Wrzucamy do masła.
Wsypujemy galaretkę agrestową.
Smażymy 5 minut.
Dodajemy trochę cukru wanilinowego.
Wylewamy na biszkopt i wkłądamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 wody.
Galaretkę przygotowujemy w szklance wody.
Dodajemy żelatynę, mieszamy.
Przygotowujemy 1 l jogurtu truskawkowego, ja pomieszałam serki truskawkowe ze śmietaną 18 %.
Dodajemy do galaretki i mieszamy.
Wylewamy na zieloną masę.
Wstawiamy do lodówki.
Wlewamy trochę wody.
Rozpuszczamy w niej żelatynę.
Wlewamy 1/2 litra śmietany 30%.
Dodajemy 2 Fixy do śmietany.
Całość ubijamy.
Dodajemy żelatyny i 4 łyżki cukru pudru.
Wylewamy na ciasto.
Ścieramy na tarce czekoladę.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/12/biszkopt-z-pianka-jabkowa-i-jogurtowa.html