Zbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa.SKŁADNIKICiasto2 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru3 jajka125 g masła2 łyżki śmietany 18 %2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukierŁyżka kwaśnej śmietany4-5 łyżek cukru pudruparę kropel ulubionego aromatuSPOSÓB PRZYGOTOWANIACiastoBiałka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C.LukierCukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę.