ßßß Cookit - przepis na BABKA

BABKA

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa.
SKŁADNIKI
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
125 g masła
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
Łyżka kwaśnej śmietany
4-5 łyżek cukru pudru
parę kropel ulubionego aromatu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C.
Lukier
Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/03/babka.html