ßßß

Babka jest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta.
SKŁADNIKI150 g masła200 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej3 jajka150 g cukru1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaParę kropel ulubionego aromatu do ciastLUKIER5 łyżek cukru pudru1 łyżka śmietany 18%SPOSÓB PRZYGOTOWANIACiastoCukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.Przygotować lukier:Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać. Babkę wyjąć z formy i polukrować.
