Wykonanie
15 Lipca 2015 Gotowanie ze stylemNigdy wcześniej nie
jadłam lasagne przygotowaną na sposób wegetariański, lecz dałam się skusić. Muszę przyznać, że potrawa okazała się bardzo smacznym i zaskakującym odkryciem, które polecam wszystkim. Sama danie to powtórzyłam już kilka
razy. Bardzo smacznym połączeniem okazała się
mieszanka warzyw takich jak
cukinia,
papryka czerwona oraz
pieczarki. Dodatek
serów i
sosu pomidorowego a także przypraw sprawił, że całe połączenie jest na prawdę smaczne.Wegetariańska lasagne z
cukinią
Składniki na 2 porcje:6 płatów lasagne ze
szpinakiem8
pieczarek1
cukinia1
czerwona papryka50 g
twardego sera żółtego125 g
mozzarelli w kulce400 g
pomidorów w puszce w
sosie pomidorowym4 łyżki
śmietany 12%1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
oleju roślinnegołyżeczka suszonej
bazyliiłyżeczka suszonego
tymiankusól i
pieprz do smakuszczypta
gałki muszkatołowejSposób przygotowania:
Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na plastry.
Cukinię i
paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Cebulę oraz
czosnek obrać i posiekać na drobno. Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni
olej, po czy dusić przez 10 minut. Doprawić
przyprawami i wymieszać.
Ser mozarella pokroić w kostkę, twardy
żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
Sos pomidorowy:
Pomidory w
sosie pomidorowym wymieszać ze
śmietaną,
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Zblenderować w wysokim naczyniu na gładką masę.Żaroodporne naczynie nasmarować
olejem. Płaty lasagne wyparzyć we wrzącej wodzie. Układać trzy warstwy w stępującej kolejności: lasagne, nadzienie warzywne,
sery i krem
pomidorowy. Na wierzchu przykryć płatem lasagne, posmarować kremem i posypać
serem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem.

