ßßß Cookit - przepis na Lasagne wegetariańskie

Lasagne wegetariańskie

nazwa

Wykonanie

15 Lipca 2015 Gotowanie ze stylem
Nigdy wcześniej nie jadłam lasagne przygotowaną na sposób wegetariański, lecz dałam się skusić. Muszę przyznać, że potrawa okazała się bardzo smacznym i zaskakującym odkryciem, które polecam wszystkim. Sama danie to powtórzyłam już kilka razy. Bardzo smacznym połączeniem okazała się mieszanka warzyw takich jak cukinia, papryka czerwona oraz pieczarki. Dodatek serów i sosu pomidorowego a także przypraw sprawił, że całe połączenie jest na prawdę smaczne.
Wegetariańska lasagne z cukinią
Składniki na 2 porcje:
6 płatów lasagne ze szpinakiem
8 pieczarek
1 cukinia
1 czerwona papryka
50 g twardego sera żółtego
125 g mozzarelli w kulce
400 g pomidorów w puszce w sosie pomidorowym
4 łyżki śmietany 12%
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać ze skórki i posiekać na plastry. Cukinię i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać na drobno. Pokrojone warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni olej, po czy dusić przez 10 minut. Doprawić przyprawami i wymieszać.
Ser mozarella pokroić w kostkę, twardy żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
Sos pomidorowy:
Pomidory w sosie pomidorowym wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenderować w wysokim naczyniu na gładką masę.
Żaroodporne naczynie nasmarować olejem. Płaty lasagne wyparzyć we wrzącej wodzie. Układać trzy warstwy w stępującej kolejności: lasagne, nadzienie warzywne, sery i krem pomidorowy. Na wierzchu przykryć płatem lasagne, posmarować kremem i posypać serem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_lasagne-wegetarianskie.html