Wykonanie
Grudzień upłynął nam pod hasłem Piekę z jestem-eko.pl . Dziś mam dla Was następujące propozycje : Zapiekankę
makaronową z sosem kukurydzianymSklep jestem-eko.pl zaprasza.Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.Na początek czas na Zapiekankę
makaronową z sosem kukurydzianym . Wyszła bardzo dobra, muszę przyznać, że wszystkim domownikom smakowała;)

Potrzebne składniki:500 g
makaronu orkiszowego eko1 puszka
kukurydzy1 puszka
groszku2 łyżki tłuszczu3 łyżki
mąkiszklanka
śmietany1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtejsólpieprzczosnek granulowany,
cebulka prażona,
bazylia - po ok. 2 łyżeczki20 dag
sera żółtegoSposób wykonania:
Makaron orkiszowy gotujemy według zaleceń z opakowania.2 łyżki tłuszczu przesmażamy z 3 łyżkami
mąki. Powstaje zasmażka, dolewamy ok. szklanki
śmietany 12 %. Doprawiany
pieprzem,
czosnkiem,
cebulką prażoną i
bazylią. Dodajemy odcedzoną puszkę
kukurydzy, gotujemy i w miarę możliwości rozduszamy. Sos powinien
mieć wyrazisty smak, ale nie zabijający
kukurydzy.
Makaron ugotowany przerzucamy do miski. Łączymy z sosem i odcedzoną puszką
groszku.
Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu, żeby była miększa. Dodajemy do
makaronu. Całość mieszamy.Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy dość obficie
żółtym serem.Zapiekamy ok. 20 min. w 160 st.---------------------------------------------------------------------------------------------Trójkolorowa
sałatka makaronowa z
żółtym serem,
szynką konserwową i
pieczarkamiPotrzebne składniki ( na dobrą miskę )15-20 dag
makaronu trójkolorowego10 dag
sera żółtego10 dag
szynki konserwowej1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
fasoli czerwonej3 łyżki
majonezusól,
pieprz do smaku1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej4 duże
pieczarki4
jajkaSposób wykonania:4
jajka gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Bardzo drobno kroimy.
Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy na
maśle. Następnie to samo robimy z
papryką żółtą i czerwoną.
Czerwoną fasolę odcedzamy, przemywamy
wodą.
Kukurydzę odcedzamy. Dodajemy do reszty.20 dag
makaronu kruszymy wcześniej na pół i gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania. Przecedzamy, mieszamy z resztą.
Ser i
szynkę konserwową tniemy w kosteczkę. Dodajemy z
majonezem do sałatki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy.Smacznego !Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.plSklep jestem-eko.pl zaprasza.Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.