ßßß Cookit - przepis na Gotuję z jestem-eko.pl

Gotuję z jestem-eko.pl

nazwa

Wykonanie

Grudzień upłynął nam pod hasłem Piekę z jestem-eko.pl . Dziś mam dla Was następujące propozycje : Zapiekankę makaronową z sosem kukurydzianym
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Na początek czas na Zapiekankę makaronową z sosem kukurydzianym . Wyszła bardzo dobra, muszę przyznać, że wszystkim domownikom smakowała;)
Potrzebne składniki:
500 g makaronu orkiszowego eko
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
2 łyżki tłuszczu
3 łyżki mąki
szklanka śmietany
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
sól
pieprz
czosnek granulowany, cebulka prażona, bazylia - po ok. 2 łyżeczki
20 dag sera żółtego
Sposób wykonania:
Makaron orkiszowy gotujemy według zaleceń z opakowania.
2 łyżki tłuszczu przesmażamy z 3 łyżkami mąki. Powstaje zasmażka, dolewamy ok. szklanki śmietany 12 %. Doprawiany pieprzem, czosnkiem, cebulką prażoną i bazylią. Dodajemy odcedzoną puszkę kukurydzy, gotujemy i w miarę możliwości rozduszamy. Sos powinien mieć wyrazisty smak, ale nie zabijający kukurydzy.
Makaron ugotowany przerzucamy do miski. Łączymy z sosem i odcedzoną puszką groszku.
Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu, żeby była miększa. Dodajemy do makaronu. Całość mieszamy.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy dość obficie żółtym serem.
Zapiekamy ok. 20 min. w 160 st.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Trójkolorowa sałatka makaronowa z żółtym serem, szynką konserwową i pieczarkami
Potrzebne składniki ( na dobrą miskę )
15-20 dag makaronu trójkolorowego
10 dag sera żółtego
10 dag szynki konserwowej
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
4 duże pieczarki
4 jajka
Sposób wykonania:
4 jajka gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Bardzo drobno kroimy.
Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy na maśle. Następnie to samo robimy z papryką żółtą i czerwoną.
Czerwoną fasolę odcedzamy, przemywamy wodą. Kukurydzę odcedzamy. Dodajemy do reszty.
20 dag makaronu kruszymy wcześniej na pół i gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania. Przecedzamy, mieszamy z resztą.
Ser i szynkę konserwową tniemy w kosteczkę. Dodajemy z majonezem do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego !
Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.pl
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2014/01/gotuje-z-jestem-ekopl.html