ßßß
Bardzo lubię robic muffinki i zawsze robiłam je na słodko. Tym razem propozycja muffinek wytrawnych z makaronem i warzywami, danie bez mięsa. Przepis taki kombinowany, ale wyszedł rewelacyjnie. Muffinki w smaku pyszne, można je podać jako samodzielne danie, dodać sos pieczarkowy lub mięso. Z pewnością jeszcze z nimi pokombinuje.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g makaronu orkiszowego Reginette Fabijańscy- pół puszki kukurydzy- pół papryki czerownej- 250 g pieczarek- 2 jajka- 100 g sera żółtego- 2 łyżki śmietany 18%- olej rzepakowy Oleofarm- sól, pieprz- szczypta suszonej bazylii i oreganoWykonanie:Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente, odcedzamy i przekładamy do miski.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju rzepakowym, wrzucamy do makaronu. Dodajemy kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę paprykę, rozbełtane jajka ze śmiataną oraz starty ser. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy do silikonowych foremek do muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyciągamy z pieca i wykładamy z foremek na talerze. Możemy podać te muffinki z surówką, ketchupem, sosem czosnkowym, mięsnym lub pieczarkowym. Super sprawdzą się również na zimno.Smacznego :-)



