Wykonanie
Ciekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy.
Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie
salami,
pieczarki,
papryka i
ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę.
SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt)5 dag
drożdży100 ml ciepłego
mleka25 dag
mąki4 łyżki
masła (ok 100 g)1
jajko1 op. mozzarelli/15 dag
żółtego sera + ewentualnie trochę do posypania*15 dag
salami30 dag
pieczarek1/2
czerwonej paprykikilka łyżek
kukurydzypo 1 łyżeczce:
sól,
bazylia,
oregano,
majeranek,
czosnek granulowanypo 1/2 łyżeczki:
pieprz,
ostra papryka*
serem polecam posypać muffinki tylko, jeśli mają być podawane na ciepło, bo
ser później na zimno może zrobić się twardy1. Ciepłe
mleko wlać do miski (najlepiej plastikowej) i rozpuścić w niej
drożdże. Dodać
masło,
jajko oraz
mąkę z
przyprawami. Całość dokładnie wymiesza ć (rękoma lub mikserem z hakami). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.2. Pozostałe składniki drobno pokroić,
pieczarki i
paprykę poddusić.3. Do wyrośniętego ciasta dodać wszystkie dodatki i ponownie wymieszać. Ewentualnie posypać wierzch
serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo
ser zrobi się twardy).4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół).
Inspiracja: Szusz gotuje