Wykonanie
Jestem chyba uzależniona od przeglądania różnych ciekawych i inspirujących stron internetowych, a w szczególności tych kulinarnych. Zagraniczne blogi są niesamowite, zdjęcia zwalają z nóg, a przepisy są tak pomysłowe. W każdym razie, uważam, że nasze polskie im dorównują, więc nie jesteśmy wcale gorsi 😉 Przechodząc do dania. Natknęłam się kiedyś na pomysł na „sweet potato hash”.. na słodko. Hash po angielsku znaczy siekać czy też „ zapiekanka z siekanego
mięsa i ziemniaków”. Nie, w tym wypadku to danie nie jest zapiekanką (choć możecie je zapiec) ani nie zawiera
mięsa, ale są w nim
ziemniaki, słodkie
ziemniaki. Jest to tarty lub też krojony vel siekany w kostkę
batat podsmażony na patelni, na
oleju kokosowym. Z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku, nie na słodko, choć możecie przygotować go np. z
cynamonem, dodatkiem
daktyli czy
syropu klonowego.. pychaaa!Ja jednak postawiłam na wersję obiadową. Podsmażyłam
cebulkę, dodałam
pieczarki, a na koniec wmieszałam do całości
kukurydzę. Nie zabrakło jak zawsze zielonej
pietruszki, jeszcze więcej smaku dodały aromatyczne
przyprawy takie jak wędzona
papryka, mielona
kolendra,
kurkuma i
cynamon! Jak myślicie, z czym warto podać takie danie? .. Odpowiedź jest prosta : tahini! lub też
orzechy czy pestki 😉
smażony
batat z
pieczarkami i
kukurydzą podany z tahinisweet potato hash with mushrooms and corn served with tahiniSkładniki
olej kokosowy do smażenia
batatcebula3-4 spore
pieczarkipieprzsól himalajska/morska1/2 szklanki
kukurydzywędzona
paprykamielona
kolendraszczypta
cynamonuszczypta
kurkumyłyżka mielonej
pietruszkiok.1/3 szklanki
wodytahini do podaniaNa patelni rozgrzać
olej kokosowy. Posiekać
cebulę oraz
pieczarki. Na początek zeszklić
cebulkę, a następnie dodać
pieczarki. Doprawić do smaku
pieprzem oraz
solą. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć
batata (można też pokroić w kostkę, jednak będzie dłużej się smażył). Dodać go na patelnię wraz z
kukurydzą. Smażyć chwilę, doprawić resztą przypraw, dolać
wodę i dusić/smażyć tak długo, aż
batat będzie miękki, a
woda wyparuje. Podawać z tahini/orzechami/pestkami/masłem orzechowym/daniem obiadowym/itp. Smacznego!In EnglishIngredients:coconut oil to fryone medium sweet potatoonion3-4 brown mushroomsblack pepperhimalayan/sea saltsmoked
paprikaground corianderpinch of cinnamonpinch of turmerictablespoon of green parsleyabout 1/3 cup of watertahini (to
serve)In a skillet heat the coconut oil. Chop the onion and mushrooms. At the beginning fry the onions, then add the mushrooms. Season to taste with pepper and salt. Use a grater to grate sweet potato (you can also cut the potato into cubes, but it will take longer to fry). Add it to the pan with the corn. Fry for a minute, season with the rest of the spices, add water and simmer until sweet potato is tender and the water has evaporated.
Serve with tahini / nuts / seeds / peanut butter / other dish / etc. Enjoy!Po ponad tygodniu edytowania wszystkich wpisów na blogu zdecydowanie potrzeba mi przerwy od laptopa. Na ekran pewnie zerknę, ale nie w takiej ilości jak w miniony tydzień. Jeśli chodzi o wygląd bloga, nie zaszła tu żadna wielka rewolucja. Menu niestety ucierpiało poprzez błędy popełnione prowadząc bloga wcześniej (nigdy więcej dwóch przepisów w jednym
poście!!! :/ ). Przepraszam już teraz jeśli zobaczycie w daniach głównych zdjęcie słodkiej potrawy – pod tym zdjęciem kryje się też drugi przepis – z czasem naprawię te błędy 😉 Starałam się jak mogłam by to wszystko jakoś wyglądało, a edycja 302 wpisów wymagała trochę czasu stąd też ta dłuższa przerwa na blogu.Czuję się jakbym zaczynała na nowo. Mam motywację by robić jeszcze lepsze zdjęcia, wymyślać nowe przepisy i dzielić się tym z
Wami. Przeglądając zdjęcia z przed roku znowu zauważyłam jak wielkie postępy robię i byłabym głupia gdybym nie potrafiła się za to docenić. Wierzę mocno, że mój blog będzie się rozwijał, tak jak ja, a Wy dalej ze mną pozostaniecie oraz oczywiście nowi cztelnicy mile widziani 😉Udanego dnia!P.S.1.Blog nadal jeszcze potrzebuję dopracowania. Na pewno krok po kroku będzie coraz lepiej. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to będą pojawiać się również przepisy po angielsku.2. Piszcie jeśli występują jakieś problemy, macie pytania itp. Postaram się jak najszybciej poprawić pomyłki 😉