ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka nadziewane szpinakiem

Udka kurczaka nadziewane szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Wykwintny obiad niekoniecznie musi być drogi. Na niedzielny obiad ugotowałam rosół z lanym ciastem ( lanymi kluseczkami),sałatkę jarzynową i udka kurczaka. Jarzyny wykorzystałam z ugotowanego rosołu. Ziemniaki pozostały z poprzedniego dnia. Udka wypełniłam szpinakiem i zobaczcie sami jaki wyszedł pyszny, wykwintny obiad a koszt niewielki.
Składniki:
2 udka
150 g. świeżego szpinaku
2 łyżki zielonego groszku (pozostały groszek dodałam do sałatki jarzynowej)
1/2 cebuli
1/2 jabłka
ok 20 g. masła
1 łyżka oleju
2 plastry sera (jeśli nie mamy możemy z niego zrezygnować)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk.
Wykonanie:
Z udek wyjąć kości.
(Kość udka złamać, przeciąć w stawie i wyjąć. Kość z pałki należy tępą stroną noża uderzyć przy końcu aby ją złamać, wtedy łatwo ją wyjąć. Końcówkę kości pozostawić).
Rozłożyć udko na desce.
Lekko posolić i posypać pieprzem.
Na patelni rozgrzać listek masła z łyżką oleju.
Dodać umyte, posiekane (dość grubo) liście szpinaku.
Dołożyć posiekany czosnek.
Podsmażyć krótko na patelni (do odparowania wody).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć na udkach.
Dodać nieco zielonego groszku.
Spiąć szpilkami do rolad lub związać nicią.
Ułożyć na patelni razem z cebulą.
Posypać solą i przyprawami.
Zrumienić z jednej a następnie z drugiej strony.
Pod koniec duszenia dodać pokrojone w kostkę jabłko.
Jak jabłko będzie miękkie położyć na każdym udku plaster sera.
Przykryć pokrywką aby ser się rozpuścił.
Uwaga:
Zlałam powstały sos z pieczonego kurczaka razem z cebulą i jabłkami. Zmiksowałam. Podałam na stół. Na talerzu polałam udka.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/udka-kurczaka-nadziewane-szpinakiem