Wykonanie
Wykwintny obiad niekoniecznie musi być
drogi. Na niedzielny obiad ugotowałam rosół z lanym
ciastem ( lanymi kluseczkami),
sałatkę jarzynową i
udka kurczaka. Jarzyny wykorzystałam z ugotowanego rosołu.
Ziemniaki pozostały z poprzedniego dnia. Udka wypełniłam
szpinakiem i zobaczcie sami jaki wyszedł pyszny, wykwintny obiad a koszt niewielki.Składniki:



2 udka150 g.
świeżego szpinaku2 łyżki
zielonego groszku (pozostały
groszek dodałam do sałatki jarzynowej)1/2
cebuli1/2
jabłkaok 20 g.
masła1 łyżka
oleju2 plastry
sera (jeśli nie mamy możemy z niego zrezygnować)
Przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
lubczyk.

Wykonanie:

Z udek wyjąć kości.(Kość udka złamać, przeciąć w stawie i wyjąć. Kość z pałki należy tępą stroną noża uderzyć przy końcu aby ją złamać, wtedy łatwo ją wyjąć. Końcówkę kości pozostawić).Rozłożyć udko na desce.Lekko posolić i posypać
pieprzem.Na patelni rozgrzać listek
masła z łyżką
oleju.Dodać umyte, posiekane (dość grubo) liście
szpinaku.Dołożyć posiekany
czosnek.Podsmażyć krótko na patelni (do odparowania
wody).Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wyłożyć na udkach.Dodać nieco
zielonego groszku.Spiąć
szpilkami do rolad lub związać nicią.Ułożyć na patelni razem z
cebulą.Posypać
solą i
przyprawami.Zrumienić z jednej a następnie z drugiej strony.Pod koniec duszenia dodać pokrojone w kostkę
jabłko.Jak
jabłko będzie miękkie położyć na każdym udku plaster
sera.Przykryć pokrywką aby
ser się rozpuścił.Uwaga:

Zlałam powstały sos z pieczonego
kurczaka razem z
cebulą i
jabłkami. Zmiksowałam. Podałam na stół. Na talerzu polałam udka.