Wykonanie
Roladki
schabowe, czyli pyszna alternatywa dla tradycyjnego
schabowego.. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, aromatyczne, przepysznie nadziane..
składniki:3-4 plastry
schabu (najlepiej przepuszczone w sklepie przez specjalną maszynkę, nie trzeba ich wtedy rozbijać)1
cebula1 ząbek
czosnkuok. 50 g
sera feta lub innego, który akurat macie pod ręką
sól,
pieprzmasło i
olej do smażeniapęczek
świeżego szpinakuNagrzewamy piekarnik na 180st.
Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy.
Cebulę i
czosnek siekamy drobno i podsmażamy na
maśle z dodatkiem
oleju przez ok. 2 min. Dodajemy liście
szpinaku, doprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 1min. aż
szpinak zmięknie. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar
wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Plastry
schabu myjemy i osuszamy.
Ser kroimy w kostkę.Na rozłożonych plastrach
schabu układamy wzdłuż
szpinak, posypujemy kostkami
sera, przykrywamy
szpinakiem i zwijamy w rulon. Obsypujemy wierzch
solą i
pieprzem i obwiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju i krótko obsmażamy
mięso ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.Pieczemy ok. 30 min.Moja inspiracja to Dwie Chochelki