ßßß Cookit - przepis na Roladki schabowe ze szpinakiem i serem feta

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem feta

nazwa

Wykonanie

Roladki schabowe, czyli pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego.. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, aromatyczne, przepysznie nadziane..
składniki:
3-4 plastry schabu (najlepiej przepuszczone w sklepie przez specjalną maszynkę, nie trzeba ich wtedy rozbijać)
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 50 g sera feta lub innego, który akurat macie pod ręką
sól, pieprz
masło i olej do smażenia
pęczek świeżego szpinaku
Nagrzewamy piekarnik na 180st.
Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju przez ok. 2 min. Dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 1min. aż szpinak zmięknie. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Plastry schabu myjemy i osuszamy.
Ser kroimy w kostkę.
Na rozłożonych plastrach schabu układamy wzdłuż szpinak, posypujemy kostkami sera, przykrywamy szpinakiem i zwijamy w rulon. Obsypujemy wierzch solą i pieprzem i obwiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i krótko obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.
Pieczemy ok. 30 min.
Moja inspiracja to Dwie Chochelki
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/09/roladki-schabowe-ze-szpinakiem-i-serem.html