ßßß Cookit - przepis na Sos ostrygowy

Sos ostrygowy

nazwa

Wykonanie

Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > ABC gotowania > Słownik pojęć
Sos ostrygowy
26 . 02.2008 , aktualizacja: 13 . 10.2015 16:29
A A A
Sos ostrygowy (Fot. Shutterstock)
Sos ostrygowy to azjatycka przyprawa - gęsty, bogaty sos z wyciągiem z ostryg. Można go używać do przyprawiania, marynowania, smażenia oraz jako bazę do zup. Po otworzeniu należy przechowywać go w lodówce. Uwaga: gorsze gatunkowo sosy mogą zawierać mniej wyciągu z ostryg, a więcej glutaminianu sodu.
Szpinak w sosie ostrygowym
Szparagi z woka
Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułami
Makaron ryżowy z polędwicą wieprzową
Makaron z wołowiną i kapustą bok choi
Stek z tuńczyka w sezamie z sosem ostrygowo-sojowym
Zobacz więcej na temat:
słownik kulinarny
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4966375,Sos_ostrygowy.html