Wykonanie
Makarony czyli PASTY
Makarony wcale nie są niezdrowe i tuczące. Podane w odpowiedni sposób z lekkostrawnymi sosami mogą wspomagać odchudzanie i dostarczać nam wielu niezbędnych substancji. Najbardziej lekkostrawne i zdrowe i dostępne w naszych sklepach są
makarony z
mąki z pszenicy Durum oraz żytnie. Dalej mamy także
makarony z
mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej czy sojowej. Pełen talerz spaghetti z chudym
mięsem i
pomidorowym domowym sosem ma tyle kalorii co
czekoladowy batonik. Należy pamiętać po prostu, aby nie mieszać ich z tłustymi sosami. Ponadto
makaron zawiera tryptofan -aminokwas z którego w organizmie powstaje serotonina czyli tzw. hormon szczęścia, pomagają także przy stresie, zaparciach i regulacji poziomu
cukru i cholesterolu we
krwi.---------------------------------------------------------Jak Gotować I Podawać
Makarony------------------------------------------------
Makaron nieodpowiednio przygotowany (za twardy lub rozgotowany) nie będzie ani smaczny ani zdrowy, dlatego należy poświęcić mu odrobinę uwagi i gotować al dente w odpowiedniej ilości osolonej
wody.I.
Makarony muszą
mieć określoną ilość miejsca - dlatego najlepiej stosować wysokie lub duże garnki. Możemy także zaopatrzyć się w garnek do gotowania
makaronu od razu z cedzakiem.II.
Makarony winno się gotować w dużej ilości
wody - na 1/4 kg minimum 1,5 litra
wodyIII.
Woda nieosolona szybciej się zagotowuje - tak więc solimy
wodę po zagotowaniu. Tak samo robimy z
oliwą z oliwek, dzięki której
makaron nie będzie się tak kleił(lecz nie jest to konieczne - zamiast możemy regularnie go mieszać)
IV.
Makaron wkładamy zawsze do wrzącej
wody i gotujemy bez przykrycia.
Makarony typu spaghetti - długie wkładamy do
wody i stopniowo zanurzamy.V. Istnieje wiele sposobów na sprawdzenie czy
makaron jest dobry. Dobrze ugotowany winien być miękki, ale jednocześnie stawiać
opór zębom. Niektórzy sprawdzają
makaron rzucając "kluskiem" o ścianę przy kuchence (kafelki, blacha od kuchenki) - jeśli
makaron się przyklei jest dobry - ale szczerze jeszcze tego nie sprawdzałam;)))VI. Po odcedzeniu
makaron mieszamy od razu z sosem, aby się nie kleił -
makaron nie zawsze musi całkowicie odcieknąć - niektóre przepisy wymagają odrobinę
wody z gotowania
makaronu - ze względu na zawartość
skrobi, a ponadto wilgotny
makaron lepiej wchłania sos. Najlepiej wymieszać go na patelni - wtedy nadmiar płynu wyparuje, a sos oklei
makaron;)VII.
Makaron podawany na zimno w sałatkach
winno się po odcedzeniu zlać zimna
wodą i wymieszać z dodatkami do sałatki lub
oliwą z oliwek - aby się nie kleił;)
Z
makaronów na moim blogu polecam szczególnie:
makaron z lekkim sosem
śmietanowym,
kurczakiem,
suszonymi pomidorami i
grzybamimakaron Fit z
kurczakiem,
pieczarkami i
selerem naciowymdelikatne spaghetti carbonara
Sałatka makaronowa z
tuńczykiemsałatka z
makaronu ryżowego z
brokułemPonadto zapraszam także aby przyjrzeć się jutrzejszemu postowi z delikatną i dietetyczną pastą bolognese z
mięsem wołowym.Pozdrawiam i życzę smacznego;)I p a m i ę t a j m y dobrze przyrządzony
makaron to prawdziwe niebo w gębie;)