ßßß Cookit - przepis na Podstawy: Krótko o Makaronach

Podstawy: Krótko o Makaronach

nazwa

Wykonanie

Makarony czyli PASTY
Makarony wcale nie są niezdrowe i tuczące. Podane w odpowiedni sposób z lekkostrawnymi sosami mogą wspomagać odchudzanie i dostarczać nam wielu niezbędnych substancji. Najbardziej lekkostrawne i zdrowe i dostępne w naszych sklepach są makarony z mąki z pszenicy Durum oraz żytnie. Dalej mamy także makarony z mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej czy sojowej. Pełen talerz spaghetti z chudym mięsem i pomidorowym domowym sosem ma tyle kalorii co czekoladowy batonik. Należy pamiętać po prostu, aby nie mieszać ich z tłustymi sosami. Ponadto makaron zawiera tryptofan -aminokwas z którego w organizmie powstaje serotonina czyli tzw. hormon szczęścia, pomagają także przy stresie, zaparciach i regulacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
---------------------------------------------------------
Jak Gotować I Podawać Makarony
------------------------------------------------
Makaron nieodpowiednio przygotowany (za twardy lub rozgotowany) nie będzie ani smaczny ani zdrowy, dlatego należy poświęcić mu odrobinę uwagi i gotować al dente w odpowiedniej ilości osolonej wody.I. Makarony muszą mieć określoną ilość miejsca - dlatego najlepiej stosować wysokie lub duże garnki. Możemy także zaopatrzyć się w garnek do gotowania makaronu od razu z cedzakiem.
II. Makarony winno się gotować w dużej ilości wody - na 1/4 kg minimum 1,5 litra wody
III. Woda nieosolona szybciej się zagotowuje - tak więc solimy wodę po zagotowaniu. Tak samo robimy z oliwą z oliwek, dzięki której makaron nie będzie się tak kleił(lecz nie jest to konieczne - zamiast możemy regularnie go mieszać)
IV. Makaron wkładamy zawsze do wrzącej wody i gotujemy bez przykrycia. Makarony typu spaghetti - długie wkładamy do wody i stopniowo zanurzamy.
V. Istnieje wiele sposobów na sprawdzenie czy makaron jest dobry. Dobrze ugotowany winien być miękki, ale jednocześnie stawiać opór zębom. Niektórzy sprawdzają makaron rzucając "kluskiem" o ścianę przy kuchence (kafelki, blacha od kuchenki) - jeśli makaron się przyklei jest dobry - ale szczerze jeszcze tego nie sprawdzałam;)))
VI. Po odcedzeniu makaron mieszamy od razu z sosem, aby się nie kleił - makaron nie zawsze musi całkowicie odcieknąć - niektóre przepisy wymagają odrobinę wody z gotowania makaronu - ze względu na zawartość skrobi, a ponadto wilgotny makaron lepiej wchłania sos. Najlepiej wymieszać go na patelni - wtedy nadmiar płynu wyparuje, a sos oklei makaron;)
VII. Makaron podawany na zimno w sałatkach winno się po odcedzeniu zlać zimna wodą i wymieszać z dodatkami do sałatki lub oliwą z oliwek - aby się nie kleił;)
Z makaronów na moim blogu polecam szczególnie:
makaron z lekkim sosem śmietanowym, kurczakiem, suszonymi pomidorami i grzybami
makaron Fit z kurczakiem, pieczarkami i selerem naciowym
delikatne spaghetti carbonara
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
sałatka z makaronu ryżowego z brokułem
Ponadto zapraszam także aby przyjrzeć się jutrzejszemu postowi z delikatną i dietetyczną pastą bolognese z mięsem wołowym.
Pozdrawiam i życzę smacznego;)
I p a m i ę t a j m y dobrze przyrządzony makaron to prawdziwe niebo w gębie;)
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/02/podstawy-krotko-o-makaronach.html