Wykonanie
Wok to duże, półokrągłe metalowe naczynie (najlepiej z ręcznie wyklepywanej blachy), o wysokich ściankach, używane w kuchni azjatyckiej do przygotowywania potraw. Znakomicie nadaje się do głębokiego smażenia (zużywa się w nim znacznie mniej tłuszczu niż w garnku), ale również do gotowania na parze (łatwo umieścić w nim przeznaczone do tego celu specjalne sitka). Najlepiej w woku gotuje się na kuchence gazowej (ma ona tę przewagę nad innymi, że łatwo kontrolować temperaturę potrawy). Można na niej używać tradycyjnego woka z okrągłym dnem (choć może być potrzebna specjalna podstawka). Można też nabyć, zaadoptowany do kuchenki elektrycznej, wok z płaskim dnem.Tradycyjny wok można kupić w sklepach internetowych specjalizujących się w kuchni azjatyckiej.Uwaga: taki wok wymaga specjalnej konserwacji.
Kapusta bok choy z woka
Szparagi z woka
Brokuły z
wołowiną z woka
Kurczak z woka