Wykonanie
Sos sojowy26 . 02.2008 , aktualizacja: 29 . 11.2012 16:25A A A
Sos Podstawowym dodatkiem do sushi jest
sos sojowy, który nalewa się na specjalny mały talerzyk, a następnie
macza w nim każdy kawałek. Czasami sos
miesza się z wasabi. Hashi Tradycyjnie sushi je się pałeczkami (jap. hashi) albo palcami. Bardzo ważne jest, by zjadać całe kawałki naraz i nie...
Sos sojowy to sos bardzo popularny kuchni azjatyckiej. Jest wytwarzany w procesie fermentacji soi, pszenicy (lub jęczmienia) z
drożdżami i z dodatkiem
soli i
cukru.
Sos sojowy może służyć do przygotowywania potrawy, marynowania składników albo jako
przyprawa na stół.
Sos sojowy ma wiele odmian, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją. Najbardziej podstawowe to ciemny
sos sojowy - używa się go do potraw pieczonych i duszonych. Ma bogaty, intensywny smak i barwi potrawy, jasny
sos sojowy jest delikatniejszy w smaku i nie wpływa zbyt na wygląd dania, często używa się go przy smażeniu drobiu lub warzyw. Warto wspomnieć jeszcze o słodkim, gęstym
sosie sojowym kecap manis, który jest używany w kuchni indonezyjskiej oraz o japońskim
sosie sojowym, który jest o wiele mniej słony i nie zawiera żadnych konserwantów (trzeba go przechowywać w lodówce).
Sos sojowy jest bardzo wszechstronny i warto go
mieć w spiżarni.Spróbuj dań z dodatkiem
sosu sojowego:
Tofu na zimnoTajskie kuleczkiRuloniki "Nemsy" z tatarem jagnięcym
Szparagi na
rukoli z sosem
sezamowo-
sojowymMakaron soba z
sezamemMakaron z
wołowiną i
kapustą bok choi
Łosoś grillowany Yanyaki z kimpirą z
selera naciowegoŁosoś w marynacie pomarańczowejZobacz więcej na temat:słownik kulinarny