Wykonanie
Miso to japońska pasta ze sfermentowanej soi, z dodatkiem której przygotowuje się m.in. miso-shiru, czyli zupę. Moja wersja jest bardzo prosta (choć czasem przygotowuję ją również tak jak powinno być, czyli na bazie
bulionu dashi) i doskonale nadaje się na szybki obiad w tygodniu. Wykorzystuję przede wszystkim shiro (białe) miso, bardziej delikatne i mniej słone niż inne odmiany.
Łososia czasami zastępuję
kurczakiem - w obu wydaniach zupa jest przepyszna i sycąca.- 200g azjatyckiej
mieszanki warzyw- 2 - 2 1/2 łyżki shiro miso- 1 łyżka
sosu sojowego- 75g
makaronu soba- 350g
łososia- 2 łyżki posiekanej
dymki1) Warzywa zalać
wodą (ok. 1 l) i zagotować.2) Dodać shiro miso i
sos sojowy i gotować przez kilka minut.3) Dodać
makaron soba i
łososia pokrojonego w kostkę i gotować przez 3-4 minuty.4) Podawać z posiekaną
dymką.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 445 kcal