ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaOmlet cesarski to danie pochodzące prawdopodobnie z Austrii (i jeden z przysmaków cesarza Franciszka Józefa). Oprócz rodzynek można go przyrządzać z innymi ulubionymi bakaliami, a w sezonie - zamiast dżemu czy powideł - podawać ze świeżymi owocami lub musem.Omlet cesarski z rodzynkami4 jajka125 ml mleka100 g cukru125 g mąki100 g rodzynek1 łyżka masłaszczypta soli2 łyżki cukru pudruBiałka ubij na dość sztywną pianę. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj sól, mleko i mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz z pianą z białek. Do masy dodaj rodzynki i ponownie ostrożnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej pól łyżki masła i wlej połowę ciasta. Wygładź powierzchnię i smaż na niedużym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewróć omlet na drugą stronę, Dwoma widelcami podziel omlet na małe kawałeczki i mieszając obsmażaj je na złoty kolor. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta. Można podawać z powidłami śliwkowymi.Autor: Zuzanna WiciejowskaPomysły na jesienne śniadania: omlet z dynią, chilli i serem pleśniowympoprzednie 1/7 następneZobacz także
Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę
Obiady przywiezione z wakacji
Desery z patelni