Wykonanie
Paulina Zduniak29 . 01.2016 09:45A A AChoć omlety przygotowywano podobno już w czasach starożytnych, stały się bardzo popularne dzięki kuchni francuskiej. Ich różnorodne warianty, np. frittatę czy tortillę możemy także spotkać w innych europejskich krajach. Będą zarówno doskonałym śniadaniem, jak i apetycznym deserem czy sycącym obiadem.Omlet cesarski z
rodzynkamipoprzednie 1/7 następne

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaOmlet cesarski to danie pochodzące prawdopodobnie z Austrii (i jeden z przysmaków cesarza Franciszka Józefa). Oprócz
rodzynek można go przyrządzać z innymi ulubionymi
bakaliami, a w sezonie - zamiast
dżemu czy powideł - podawać ze świeżymi
owocami lub musem.Omlet cesarski z
rodzynkami4
jajka125 ml
mleka100 g
cukru125 g
mąki100 g
rodzynek1 łyżka
masłaszczypta
soli2 łyżki
cukru pudruBiałka ubij na dość sztywną pianę. W drugiej misce ubij
żółtka z
cukrem, dodaj
sól,
mleko i
mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz z pianą z
białek. Do masy dodaj
rodzynki i ponownie ostrożnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej pól łyżki
masła i wlej połowę ciasta. Wygładź powierzchnię i smaż na niedużym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewróć omlet na drugą stronę, Dwoma widelcami podziel omlet na małe kawałeczki i mieszając obsmażaj je na złoty kolor. Przełóż na talerz i posyp
cukrem pudrem. W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta. Można podawać z powidłami śliwkowymi.Autor: Zuzanna WiciejowskaPomysły na jesienne śniadania: omlet z
dynią,
chilli i
serem pleśniowympoprzednie 1/7 następneZobacz także

Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę

Obiady przywiezione z wakacji

Desery z patelni