ßßß Cookit - przepis na Omlety - nie tylko na śniadanie

Omlety - nie tylko na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Paulina Zduniak
29 . 01.2016 09:45
A A A
Choć omlety przygotowywano podobno już w czasach starożytnych, stały się bardzo popularne dzięki kuchni francuskiej. Ich różnorodne warianty, np. frittatę czy tortillę możemy także spotkać w innych europejskich krajach. Będą zarówno doskonałym śniadaniem, jak i apetycznym deserem czy sycącym obiadem.
Omlet cesarski z rodzynkami
poprzednie 1/7 następne
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Omlet cesarski to danie pochodzące prawdopodobnie z Austrii (i jeden z przysmaków cesarza Franciszka Józefa). Oprócz rodzynek można go przyrządzać z innymi ulubionymi bakaliami, a w sezonie - zamiast dżemu czy powideł - podawać ze świeżymi owocami lub musem.
Omlet cesarski z rodzynkami
4 jajka
125 ml mleka
100 g cukru
125 g mąki
100 g rodzynek
1 łyżka masła
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
Białka ubij na dość sztywną pianę. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj sól, mleko i mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz z pianą z białek. Do masy dodaj rodzynki i ponownie ostrożnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej pól łyżki masła i wlej połowę ciasta. Wygładź powierzchnię i smaż na niedużym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewróć omlet na drugą stronę, Dwoma widelcami podziel omlet na małe kawałeczki i mieszając obsmażaj je na złoty kolor. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta. Można podawać z powidłami śliwkowymi.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Pomysły na jesienne śniadania: omlet z dynią, chilli i serem pleśniowym
poprzednie 1/7 następne
Zobacz także
Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę
Obiady przywiezione z wakacji
Desery z patelni
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,15397041,Omlety___nie_tylko_na_sniadanie.html