Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. LUKASZ FALKOWSKICzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 pęczek botwiny200 ml
bulionu warzywnegosok z 1/2
cytryny + dodatkowy do doprawienia400 ml gęstego
jogurtu naturalnego200 ml kwaśnej
śmietany 12%4
rzodkiewki1 mały świeży
ogórek lub 1/2 dużego1 pęczek
koperku1 pęczek drobnego
szczypiorku sólcukier i
pieprz do smakuChłodnik z botwiny - na
jogurcie - sposób przygotowania: Botwinę dokładnie płuczemy,
buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy łodygi i liście, kroimy je dość drobno (w kawałki około 5 mm ). Nieobrane
buraczki wrzucamy do wrzącego
bulionu z
sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy
bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (
bulionu nie wylewamy!) i łączymy z
buraczkami. Studzimy i schładzamy
bulion, mieszamy go z
jogurtem i
śmietaną.
Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach,
ogórka kroimy w kosteczkę,
koperek i
szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy
solą,
cukrem,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu