ßßß
Fot. LUKASZ FALKOWSKICzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 pęczek botwiny200 ml bulionu warzywnegosok z 1/2 cytryny + dodatkowy do doprawienia400 ml gęstego jogurtu naturalnego200 ml kwaśnej śmietany 12%4 rzodkiewki1 mały świeży ogórek lub 1/2 dużego1 pęczek koperku1 pęczek drobnego szczypiorku sólcukier i pieprz do smakuChłodnik z botwiny - na jogurcie - sposób przygotowania: Botwinę dokładnie płuczemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy łodygi i liście, kroimy je dość drobno (w kawałki około 5 mm ). Nieobrane buraczki wrzucamy do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i łączymy z buraczkami. Studzimy i schładzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu