ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z botwiny - na jogurcie

Chłodnik z botwiny - na jogurcie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. LUKASZ FALKOWSKI
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 pęczek botwiny
200 ml bulionu warzywnego
sok z 1/2 cytryny + dodatkowy do doprawienia
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml kwaśnej śmietany 12%
4 rzodkiewki
1 mały świeży ogórek lub 1/2 dużego
1 pęczek koperku
1 pęczek drobnego szczypiorku sól
cukier i pieprz do smaku
Chłodnik z botwiny - na jogurcie - sposób przygotowania: Botwinę dokładnie płuczemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy łodygi i liście, kroimy je dość drobno (w kawałki około 5 mm ). Nieobrane buraczki wrzucamy do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wyławiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekaną botwinę i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i łączymy z buraczkami. Studzimy i schładzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603397/chlodnik+z+botwiny+na+jogurcie/p