ßßß Cookit - przepis na Lukier:

Lukier:

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Pączki luksusowe
Autor Magazyn Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pączki luksusowe - składniki:
Nadzienie:
4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
150 gmielonych migdałów
1 żółtko
100 g cukru pudru
25 ml rumu
2 łyżeczki soku cytrynowego
Ciasto:
100 g drożdży
150 g cukru
500 ml śmietany 12%
1 kg mąki pszennej
15 żółtek
2 jajka
1 laska wanilii
150 g sklarowanego masła
50 ml rumu
smalec do głębokiego smażenia
Lukier:
200 g cukru
125 ml wody
sok z 1/2 cytryny
50 ml rumu
3-4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Pączki luksusowe - sposób przygotowania: Robimy nadzienie: skórkę pomarańczową drobno siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia, ucieramy na masę. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 200 ml ciepłej śmietany i 3 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i jajka ubijamy nadparą z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Doprzesianej mąki wlewamy rozczyn, jajka i resztę letniej śmietany, wyrabiamy pulchne ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk, wgniatamy w nie stopione masło irum i znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy z niego krążki o średnicy 4-5 cm. Na co drugim kładziemy kulkę nadzienia, przykrywamy pustym krążkiem i starannie zlepiamy brzegi. Robimy lukier: z cukru i wody gotujemy syrop "do nitki". Ucieramy go drewnianą pałką, aż zbieleje, mieszamy z sokiem z cytryny, rumem, drobno posiekaną skórką pomarańczową i taką ilością ciepłej wody, by polewa miała gęstość śmietany. Gdy pączki wyrosną, porcjami smażymy je w gorącym smalcu. Jeszcze gorące smarujemy pędzlem maczanym w lukrze.
Pączki serowe z polewą czekoladową [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602434/paczki+luksusowe/p