Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Pączki luksusoweAutor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pączki luksusowe - składniki:Nadzienie:4 łyżki smażonej
skórki pomarańczowej150 gmielonych
migdałów1
żółtko100 g
cukru pudru25 ml
rumu2 łyżeczki
soku cytrynowegoCiasto:100 g
drożdży150 g
cukru500 ml
śmietany 12%1 kg
mąki pszennej15
żółtek2
jajka1
laska wanilii150 g sklarowanego
masła50 ml
rumusmalec do głębokiego smażenia
Lukier:200 g
cukru125 ml
wodysok z 1/2
cytryny50 ml
rumu3-4 łyżki smażonej
skórki pomarańczowejPączki luksusowe - sposób przygotowania: Robimy nadzienie:
skórkę pomarańczową drobno siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia, ucieramy na masę.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru, dodajemy 200 ml ciepłej
śmietany i 3 łyżki
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Żółtka i
jajka ubijamy nadparą z
cukrem i nasionkami wydrążonymi z
laski wanilii. Doprzesianej
mąki wlewamy rozczyn,
jajka i resztę letniej
śmietany, wyrabiamy pulchne ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk, wgniatamy w nie stopione
masło irum i znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wykrawamy z niego krążki o średnicy 4-5 cm. Na co drugim kładziemy kulkę nadzienia, przykrywamy pustym krążkiem i starannie zlepiamy brzegi. Robimy
lukier: z
cukru i
wody gotujemy
syrop "do
nitki". Ucieramy go drewnianą pałką, aż zbieleje, mieszamy z
sokiem z cytryny,
rumem, drobno posiekaną
skórką pomarańczową i taką ilością ciepłej
wody, by polewa miała gęstość
śmietany. Gdy pączki wyrosną, porcjami smażymy je w gorącym
smalcu. Jeszcze gorące smarujemy pędzlem maczanym w lukrze.Pączki
serowe z
polewą czekoladową [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu