Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Po 25 dag zmielonych
migdałów i miękkiego
masła15 dag drobnego
cukru5 dag
mąki pszennej4-5 jaj3-4 krople
aromatu migdałowegosok i skórka otarta z 2
cytrynKruchy placek
migdałowy - sposób przygotowania:
Masło utrzeć z
cukrem. Nadal ucierając, na przemian dodawać po jednym
jajku i po trochu
mąki, a następnie powoli wsypywać mączkę
migdałową. Na końcu dodać esencję
migdałową, skórkę,
sok z cytryny i wymieszać. Przelać ciasto do formy, napełniając ją najwyżej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone można polukrować lub polać polewą
cytrynową.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu