ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek migdałowy

Kruchy placek migdałowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Po 25 dag zmielonych migdałów i miękkiego masła
15 dag drobnego cukru
5 dag mąki pszennej
4-5 jaj
3-4 krople aromatu migdałowego
sok i skórka otarta z 2 cytryn
Kruchy placek migdałowy - sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, na przemian dodawać po jednym jajku i po trochu mąki, a następnie powoli wsypywać mączkę migdałową. Na końcu dodać esencję migdałową, skórkę, sok z cytryny i wymieszać. Przelać ciasto do formy, napełniając ją najwyżej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone można polukrować lub polać polewą cytrynową.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164275707/kruchy placek migdalowy/p